Doğa Koruma ve Milli Parklar 7'inci Bölge Müdürlüğü'nün desteğiyle gerçekleştirilen sayılma ilgili yapılan yazılı açıklamada, dünya standartlarında yapılan kış ortası sayımında bölgedeki su kuşlarının nüfusunun belirlenmesine çalışıldığı belirtildi.

DAD'dan yapılan açıklamada, her yıl 15 Ocak- 15 Şubat tarihleri arasında Türkiye'de kışı geçiren su kuşu türlerinin sayılarının tespiti amacıyla sayım yapıldığı vurgulanıp, "Bu kapsamda DAD uzmanları ve gönüllü kuş gözlemcileri Yumurtalık Lagünleri, Akyatan, Ağyatan ve Tuzla Lagünleri ile Seyhan ve Çatalan Baraj Gölleri'nde gerçekleştirdiği sayımlarda 50 türe ait toplam 200 bin adet su kuşun sayımını gerçekleştirdi" denildi.

Sayımlarda Akyatan Lagünü en çok su kuşu barındıran alan olurken, 'Sakarmeke' türü en çok sayılan tür oldu. Ayrıca, Flamingo, Çamurcun ve Angıt'ın da en çok sayılan diğer su kuşu türleri olduğu bildirildi.

Yumurtalık Lagünleri'nde bulunan Suna Gölü'nde ise bu yıl Suna Ördeği rekoru kırıldı. Her kış yaklaşık 2 bin 500 Suna Ördeği'ne ev sahipliği yapan gölde, 1 Şubat 2012'de yapılan sayımlarda yaklaşık 9 bin ördek sayıldı. Rekor sayı, şu ana kadar Türkiye'de tek bir alanda görülen en büyük suna popülasyonu olarak kayıtlara geçti.



MK(BY/AAA)(FOTOĞRAF)