AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından geçen yıl 8 Ağustos'ta gerçekleştirilen rahim naklinin 15'inci ayının dolduğunu ve Sert'in 16'ncı adetini gördüğünü söyleyen Prof.Dr. Münire Erman Akar, Derya Sert'e yapılan operasyonla ilgili bilimsel çalışmayı ABD'nin Las Vegas kentinde düzenlenen The American Association of Gynecologic Laparascopists (AAGL) Kongresi'nde sundu.

YAPTIĞIMIZ NAKİL ETKİLEDİ

2009 yılında koyundan koyuna rahim nakli ve sonrasında kuzu doğumundan çok etkilendiğini, kadavradan yaptıkları rahim nakliyle de ABD'li meslektaşlarını etkilediklerini aktaran Prof.Dr. Akar, "Las Vegas'ta 2009 yılında yapılan kongrede, koyundan koyuna rahim naklini, ardından kuzu doğumunu izlemiş ve çok etkilenmiştim. Benim sunumumu insanlar ilgiyle karşıladı. Onlar da çok etkilendiler. Dünyanın en uzun nakil sonrası dönemini geçirdiğimiz için tebrik ettiler. Detay bilgileri verdikten ve sorularını alıp yanıtladıktan sonra ayrıca tebrik ettiler. Hastanın kullandığı ilaçları sordular. Çok güzel geçti" diye konuştu.

SERT ÇİFTİ ANTALYA'DA

Derya Sert ve eşi Mustafa Sert'in takipleriyle ilgili Antalya'da bulunduklarını söyleyen Prof. Dr. Akar, “Derya'nın ilaç düzeylerini, hormon düzeylerini, rahim kanlanmasını, rahim zarı kontrollerini yapıyoruz. Hiçbir sorun yok. Ocak ya da Şubatta transfer gerçekleşecek. İsveçli ekip Eylül ayında 2 anneden 2 kızına nakil yaptı. Tüm gözler üzerimizde. Hata yapma lüksümüz yok. Tıp dünyasının merceği altındayız. Biz de her ihtimali düşünerek, daha temkinli gitmek istiyoruz" diye konuştu.

8 EMBRİYO DONDURULDU

Embriyo transferiyle de ilgili bilgi veren Prof.Dr. Akar, 8 embriyoyu 3-3-2 şeklinde dondurduklarını, ilk 2'li embriyonu çözeceklerini, bu embriyonunun kalitesinin orta seviyede çıkması halinde 3'lü dondurulmuş embriyonları çözeceklerini kaydetti.

Embriyoyu rahme ilk yerleştirme denemesine, hastanın adet görmesinden sonra başlayacaklarını söyleyen Prof.Dr. Akar, “Adet döneminin 15'inci gününe kadar rahim zarının geliştirilmesini bekleyeceğiz. Rahim zarı tutulmasının artması için ilaç verdikten 3 gün sonra embriyo transferini gerçekleştireceğiz. Transfer yapıldıktan 2 hafta sonra da hamile olup olmadığı belirlenecek. Sonucun olumsuz çıkması halinde ikinci deneme için 1-2 ay ara vermemiz gerekecek. Ocak ya da Şubat ayına kadar dondurulmuş embriyoları kullanmak istiyoruz" diye konuştu.

Prof.Dr. Akar, embriyolar çözüldükten sonra çok iyi kalitede olmaması halinde taze embriyolarla tüp bebek yapabileceklerini, her şeyin yolunda gitmesi halinde Derya Sert'in yaklaşık 1 yıl sonra bebeğini kucağına alabileceğini söyledi.

İLAÇ DOZU DEĞİŞTİ

AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan ise nakilden bu yana 1 yıl 3 ay geçtiğini belirterek, "Bundan sonrası için planımız var. 3 ay önce ilaçlarını gebeliğe uygun olacak şekilde değiştirdik. Yılbaşından sonra hastamızla ilgili çalışmalara başlayacağız. Tabi ki buna başlarken hastamızın psikolojisini de düşünerek hareket edeceğiz" diye konuştu.