Adıyaman'ın Kahta İlçesi'nde doğan Fatma Uyandı 18 yaşındayken 1946'da Şeyho Uyandı ile evlenip, 2 çocuk dünyaya getirdi. Evliliklerinin 12'nci yılında Şeyho Uyandı, 15 yaşındaki Münevver adlı kıza aşık olup kaçırdı. Şeyho Uyandı, ikinci eş olarak kaçırdığı kızın ailesinin şikayetiyle tutuklandı. Münevver'in ailesi "resmi nikah isteriz, yoksa davacı olmayı sürdürürüz" diye ısrar edince, Şeyho Uyandı resmi nikahlı eşi Fatma Uyandı'ya boşanma teklif etti, ancak olumsaz yanıt aldı.

MUHTARI İKNA EDİP SAHTE BELGE DÜZENLETMİŞ

Cezaevinden kurtulmak ve kaçırdığı kızla nikah kıydırabilmek için plan yapan Şeyho Uyandı, dönemin muhtarını da razı edip, köyde ölen ve nüfus kütüğünde kaydı bulunmayan bir kadının evrakını Fatma Uyandı adına düzenletti. Muhtarın ulaştırdığı belgelere göre nüfüs müdürlüğü 1958'de Fatma Uyandı'yı kayıtlara 'ölü' olarak geçirdi. Şeyho Uyandı, eşi Fatma resmi kayıtlara göre öldüğü için, kaçırdığı yaşı küçük kızla resmi nikah kıyıp, cezaevinden çıktı.

Okuma-yazma bilmediği için sahte belgelerle öldüğünden habersiz evliliğini sürdüren Fatma Uyandı, iki çocuk daha dünyaya getirdi. Şeyho Uyandı, yeni doğan çocuklarını ikinci eşinden doğmuş gibi nüfusuna kaydettirdi. Oynadığı oyunu sır gibi saklayan Şeyho Uyandı, 2002'de vefat etti.

2008'DE ÖĞRENDİ, MAHKEME MASRAFLARINI KARŞILAYAMADI

Fatma Uyandı'nın oğlu işçi emeklisi Bilal Uyandı, çeşitli sağlık sorunları yaşayan annesini kendi sosyal güvencesi üzerinden tedavi ettirmek için 2008'de Yüreğir Nüfus Müdürlüğü'ne gittiğinde şoke oldu. Nüfus Müdürlüğü görevlileri, Fatma Uyandı'nın 1958'de ölü olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. Annesinin hayatta olduğunu kanıtlamak için dava açan Bilal Uyandı, mahkeme masrafları ve avukat ücretlerini karşılayamayınca davayı geri çekti.

HASTANE 2 BİN LİRA FATURA ÇIKARDI

Fatma Uyandı geçen hafta yattığı karyoladan düşüp, kalçasını kırdı. Adana Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Fatma Uyandı, tedaviye alındı. Hastane masraflarının 2 bin lirayı bulduğunu, bu parayı ödeyecek gücünün olmadığını söyleyen Bilal Uyandı şunları anlattı:

"Annemin bunca yıl hiç bir resmi kurumla işi olmamış. O yüzden de hayatta olduğunu ispatlamak zorunluluğu doğmamış. Ama kalçası kırılıp hastaneye yatınca durum ortaya çıktı. Annemin tedavi masraflarını ödeyecek durumum yok. Hastane senet yapmak istiyor. Ben senedi ödeyecek imkanlara sahip değilim. Yaşadığını ispatlamak belki de yıllar sürecek. Ne yapacağımı şaşırdım."



FK(OA/COŞ)