Van kırsalında kanadından yaralı olarak bulunan bozkır kartalı ile Bitlis ve Ağrı’dan gelen yaralı 2 şahin, Van YYÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Loğman Aslan tarafından 7 aylık tedavi ve rehabilitasyonun ardından iyileşen kuşlar, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü yetkilileri tarafından doğaya bırakıldı. Van Gölü kıyısında bulunan Karasu sazlığında doğaya bırakılan kuşlar uzun zaman sonra özgürlüklerine kavuştu.

Nesli koruma altında bulunan ve Polonya Kuş Gözlem evi tarafından göç yolu takip edilen  bozkır kartalı ve 2 şahini doğaya saldıkları için mutlu olduklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Aslan, "7 ay sonra tedavisi tamamlanan bozkır kartalının kanat bölgesinde oluşan yaraları iyileşti. Yine Bitlis ve Ağrı’dan gelen ve ateşli silah ile yaralanan 2 şahinin durumları da çok iyi. Şu andan itibaren doğaya tam uyum sağlayabilir ve avlanabilirler. Bizde bu kuşları doğaya saldık. Umarım bir daha da bu kuşların başına hiçbir kötülük gelmez" dedi.

Bu kuşların doğada çok ender olarak görüldüğünü ve türlerinin koruma altında bulunduğunu belirten Orman ve Su İşleri Müdürlüğü Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı ise şöyle dedi:

"Bize gelen kuşların tamamı silahla vurulmuş kuşlar. Biz herkesi daha dikkatli ve duyarlı olmaya davet ediyoruz. Özellikle avcılar sağa sola ateş ederken daha dikkatli davranalım. Çünkü attığınız her atışta kuşlar ve doğa zarar görüyor. Yine bugün doğaya saldığımız kuşlarda silahla yaralanmış. Yapılan 7 aylık tedavinin ardından bugün doğaya salıyoruz. İnşallah bu kuşlar en kısa zamanda tekrar doğaya uyum sağlar."



MÇ(FE/İD)