Midyat'ın Kayalıpınar Köyü'nde oturan 15 yıllık geçici köy korucusu Takyeddin Ağırman ve Mehmet Şerif Ağırman, iddialara göre görevlendirmelerde haksızlık yapıldığı gerekçesiyle Karakol Komutanı Üsteğmen Y.A. ile tartıştı. Karşılıklı şikayete dönüşen olayın ardından köy korucuları Takyeddin ve Mehmet Şerif Ağırman, 'Amir veya mahiyetindekilere fiili taarruz veya taarruz teşebbüsünde bulunmak' suçlamasıyla Mardin Valiliği'nin oluruyla görevden alındı.

İki korucunun görevden alındıklarına dair karar, 25 Mayıs tarihinde tebliğ edilmesinden sonra Kayalıpınar Köyü'nde bulunan 67 köy korucusu, avukat Şeyhmus Arslan'a ait Midyat Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan hukuk bürosunda basın açıklaması yaptı.

2 arkadaşlarının göreve iade edilmesi çağrısında bulunan korucular, aksi takdirde hazırladıkları istifa dilekçelerini toplu olarak Midyat Kaymakamlığı'na vereceklerini açıkladı.

Geçici köy korucuları Takyeddin Ağırman ve Mehmet Şerif Ağırman'ın avukatı Şeyhmus Arslan, korucuların bağlı oldukları karakol komutanının kendilerine karşı haksız davrandığını söylediğini belirtti. Avukat Arslan, "Kayalıpınar Köyü'nde koruculuk yapan Takyeddin Ağırman ve Mehmet Şerif Ağırman kendi karakol komutanlarının kendilerine karşı yaptığı haksız uygulamaları öncelikle gelip bana anlattılar. Bunun üzerine biz de İl Jandarma Komutanlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı nezdinde girişimlerde bulunduk. Bizim bu girişimlerimiz karakol komutanını rahatsız etti. O da bunun üzerine korucularla toplantı yaptı. Ve o sırada bu olay yaşandı. Bu kişilere hakaret etti ve bunlara saldırdı. Ona rağmen sanki kendisi haklıymış gibi tutanak tutturup kendi astlarına ve kendi emri altında olan insanlara tutanak tutturup tek taraflı olarak bu işi yaptı. Valilik de gerekli incelemeyi yapmadan bu adamların görevine son verdi. Bu haksızlığa da bu köylülerin tepkisidir. Müvekkillerimin de ifadelerine başvurulmadan görevlerine son veriliyor. Şu an burada hazır olan korucular da bu durumu içlerine sindiremedikleri için görevini bırakma kararı alıyorlar. Çünkü ortada bir hukuksuzluk ve haksızlık olduğuna inanıyorlar. Ve birlikte hareket etmek suretiyle arkadaşlarına sahip çıkıyorlar" dedi.

Avukat Arslan, müvekkilerinin savunmalarına ve görgü tanıklarının beyanına başvurulmadığını, savcılık soruşturmasının sonucunun beklenmediği belirterek, "İdare Mahkemesi'ne işlemin iptali için başvurduk" diye konuştu.

BUGÜNE KADAR 40 ŞEHİT VERDİK

Kayalıpınar Köyü Muhtarı Hüseyin Ağırman, arkadaşlarının haksız bir şekilde görevden alındıklarını ileri sürerek, "25 yıllık korucuyum. Köyde bugüne kadar 40 şehit verdik. En az bir dönümlük arazide şehitlerimiz var. Ne korucu başının imzası var, ne muhtarın imzası var. Hiçbir şahidin imzası olmadan arkadaşlarımız, korucularımız görevden alınıyor" dedi.

Geçici Köy Korucusu Takyeddin Ağırman ise, savunmaları alınmadan görevlerine son verildiğini söyledi. 15 yıllık korucu olduğunu belirten Ağırman, "Biz hiç bir kuruma karşı bir tepki göstermiyoruz. Tepkimiz hukuksuz uygulamalara karşıdır" dedi.