Dayısının oğlu 23 yaşındaki Murat Akdemir'le geçen yıl evlenen Hakime Akdemir, ilk bebeğini 4 aylıkken düşük yaparak yitirdi. Bir süre sonra yeniden hamile kalan Akdemir, bu bebeğini sağlıklı olarak doğurabilmek için kontrollerini düzenli olarak yaptırdı. Hakime Akdemir'in, hamileliğinin 17'nci haftasında Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan muayenesinde, doğacak bebekte dudak ve damak yarığı, parmaklarda şekil bozukluğu, ayak ve kollarda amputasyona neden olan Amniyotik Band Sendromu saptandı. Sakat doğması muhtemel olan bebeğin alınması gerektiği bildirildi. İkinci bebeklerini aldırmak istemeyen Hakime- Murat Akdemir çifti, çare aramaya başladı.

ANNE KARDINDA MÜDAHALE

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Çapar'a yaptıkları müracaat sonrası, Amniyotik Band Sendromu teşhisi konulan 17 haftalık bebeğe anne karnında müdahale edilerek, bebeğin zarındaki hastalığa neden olan 'Amniyotik bant' başarılı bir operasyon sonrası alındı.

'YÜZDE 80 SORUNLU DOĞARDI'

Amniyotik Band Sendromu'nun bin 200 doğumda bir görüldüğünü belirten  Prof. Dr. Metin Çapar, Türkiye'de ilk kez böyle bir ameliyatın yapıldığını kaydetti. Prof. Dr. Çapar şunları söyledi:

''Amniyotik bant çocuğun anne karnında içinde bulunduğu sıvının ortamında zarımsı bir maddenin olmasıdır. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte iki teori vardır. Birinci teori çocuğun zarının yırtılmasıyla oluşmasıdır. Diğer teori ise fazladan oluşan damarın bozulmasıyla meydana gelmesidir. Bu bant, çocuk anne karnında büyüdükçe kol, ayak, yüz, baş, parmak gibi yerlere dolanarak kangren edip o organı ortadan kaldırır. Doğan bebekte el, kol, ayak veya parmak olmaması, yarık damak ve dudak oluşması bu banttan kaynaklanır. Bu madde çocuğun yüzde 80 oranında sorunlu doğmasına neden olur."

ULTRASON ALTINDA AMELİYAT

Bu sorunların ortadan kaldırılması için zarın kesilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Çapar şöyle devam etti:

"Biz de amniyotik bandı tespit ettiğimiz hastada lokal anestezi ile ameliyat yaptık. Kesme işlemini ultrason altında gerçekleştirdik. Kalın bir aminiyosentez iğnesi ve çok özel ince bir makas kullandık. Amniyoz zarı içerisindeki bu bandı çıkardık. Bu ameliyat sonrası doğacak bebekte oluşma ihtimali bulunan el, kol, ayak veya parmak olmaması, yarık damak ve dudak oluşması gibi deformasyonları engellemiş olduk." 

Operasyonun 15 dakika sürdüğünü ve Türkiye'de ilk kez gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Çapar, " Annenin düşük yapması gibi bir risk oluşmadı. Anne ve karnındaki bebek oldukça sağlıklı" dedi.

Bebeklerinin sakat doğabileceğini duyduklarında çok üzüldüklerini belirten Murat Akdemir, aldırmaya da kıyamadıkları için bu operasyonun yapılmasını istediklerini belirtti. 

MKY(İA/COŞ)