1904 yılında Kastamonu'nun Akdoğan Köyü’nden Osmanlı ordusundaki Hakkı Muhammed’in oğlu Muhammed İsmail, kardeşlerini köyde bırakarak yürüyerek İzmir’e, ardından gemiyle 4 ayda Yemen’e gitti. Savaşta düşmana esir düşen Muhammed İsmail'in düşman askerlerinin elinden kaçarak 18 gün boyunca yürüyerek Aden’e gittiği ve burada bir limandaki yük gemisine gizlenerek düşmanın elinden kaçtığı ortaya çıktı.

AİLE KASTAMONU'DA

Zanzibar’da vatan hasretiyle ölen Muhammed İsmail’in kızı Münire Emiroğlu, torunu Miside Jahwayi ve torununun eşi Mahmud Jahwayi ile birlikte Kastamonu’ya gelerek bulabildikleri akrabalarını ziyaret etti. Zanzibar’da yaşayan Muhammed'in burada 2 evlilik yaptığı ikinci eşi Ummanlı Mısıda’dan 6 çocuğu oldu belirtildi. Zanzibar’da 'Turki' olarak tanınan Muhammed'in 1964 yılında vatan hasretiyle hayatını kaybettiği belirtildi.

KÖYÜNE GÖMÜLMEK İSTEMİŞ

Muhammed İsmail’in kızı Münire Emiroğlu babasının köyünde gömülmeyi vasiyet ettiğini belirterek, şöyle dedi:

"O dönem bu vasiyeti yerine getirme imkanımız olmadı. Şimdi babamın vasiyeti doğrultusunda Kastamonu'ya gelerek bulduğumuz akrabalarımızı ziyaret ediyoruz. Babam vatan hasretiyle öldü." 

Eşinin dedesi Muhammed İsmail’in vasiyetini yerine getirmek için geldiklerini söyleyen Mahmud Jahwayi ise "Eşimin dedesi Muhammed Zanzibar’a gidiyor. Çok fakir olduğundan oradan dönemiyor. Torunları olarak yıllara sonra araştırıp, Akdoğan Köyü’nü bulduk. Dedelerinin vasiyetini yerine getirdik” diye konuştu.