Henüz 1 günlükken morarma, nefes darlığı ve solunum güçlüğü çeken Nurhan Çakmak adlı bebeğin akciğere kan taşıyan damarında daralma saptandı. Bunun üzerine Nurhan bebek Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'nde hemen ameliyata alınarak, suni bir damarla akciğere giden kan akımı artırıldı. Nurhan bebeğin ameliyat olduğu gün kalp ve damar cerrahisi kliniğinde, TCDD'den emekli 100 yaşındaki Rahmi Şerbetçioğlu'na da bacak damarında oluşan tıkanıklıktan dolayı ayağını kaybetme riski nedeniyle by-pass ameliyatı yapıldı.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Mustafa Emmiler, iki hastanın durumunun da iyi olduğunu belirtti. Nurhan bebeğinki gibi rahatsızlıklara birkaç gün içerisinde müdahale edilmezse hastanın ölebileceğini belirten Doç.Dr. Mustafa Emmiler, "Kalp ameliyatına ihtiyacı olan çocuklar şimdiye kadar büyük şehirlerdeki hastanelere sevk ediliyorlardı, artık bu ameliyatlar Antalya'da da yapılabiliyor" dedi.

Rahmi Şerbetçioğlu'nun da bacak damarında oluşan tıkanıklıktan dolayı ayağını kaybetme riski nedeniyle ameliyat edildiğini bilderin Doç.Dr. Emmiler, şöyle dedi:

"Hastamızın bacak damarına by-pass yapıldı. Şu anda ayağında herhangi bir dolaşım bozukluğu problemi olmayıp, yaşamını rahat ve kaliteli olarak sürdürmektedir. Damar sertliği ve tıkanması, kalpten bacağa kadar tüm vücut damarlarını etkilemektedir. Bu rahatsızlıkta medikal tedavinin yanı sıra, cerrahi tedavi seçenekleri de uygulanmaktadır."

AYNI SEANSTA 2 ÇOCUK DAHA AMELİYAT EDİLDİ

Antalyalı 7 yaşındaki Yusuf Akkaya'nın da 'Mavi Çocuk Hastalığı' nedeniyle aynı seansta ameliyat edildiğini anlatan Doç.Dr. Emmiler, Yusuf Akkaya'nın sağlığına kavuştuğunu belirtti. Mavi Çocuk Hastalığı'nın 4 ayrı rahatsızlığın bir arada bulunduğu bir hastalık olduğuna işaret eden Doç.Dr. Emmiler, şöyle dedi:

"Bu hastalıkta çocuklar, efor sarf ettikleri zaman, özellikle çok ağladıklarında, kalp içerisinde kirli ve temiz kanın karışmasından dolayı dudakları ve vücudu giderek morarıp, mavi bir renk alıyor."

Aynı klinikte kalp kapağı onarılan 3 aylık Ramazan Talha Kule'nin annesi Hasne Kule de "Doktorlar Ramazan'ın akciğerine kan taşıyan damar kapağında daralma olduğunu tespit etti. Hemen ameliyata alınan Ramazan'ın kalp kapağı onarıldı. Yavrum sağlığına kavuştu" diye konuştu. Henüz 1 günlük bebekten, 100 yaşındaki hastaya kadar tüm kalp ve damar ameliyatlarını yapılabildiklerine işaret eden Doç.Dr. Emmiler, "Kliniğimizde yıllık 700'e yakın açık kalp cerrahi, 300 damar cerrahi ve venöz cerrahi operasyonu uygulanmaktadır. Hastanemiz donanım açısından sadece ilimizde değil, bölgemizde çok önemli bir referans noktası haline geldi. Çocuk kalp ameliyatlarında bölgemizdeki bu eksiklik artık giderildi" diye konuştu.



EA(HA/İD)