Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi tarafından Eskişehir Odunpazarı Ziraat Odası Başkanlığının kapatılması kararı sonrası odayı terk etmemesiyle gündeme gelen Başkan Hüseyin Ünal, geçen Ağustos ayı başında Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü tarafından gözaltına alındı. Daha önce Eskişehir Ziraat Odası Başkanı iken Tepebaşı ve Odunpazarı Ziraat Odası olarak ikiye ayrılan odanın Odunpazarı Başkanlığı görevini yürüten Hüseyin Ünal, 'zincirleme zimmet' iddiasıyla tutuklandı.

Hüseyin Ünal’ın Ziraat Odası başkanı olarak görev yaptığı 2005 ila 2012 yılları arasında yardım yapmak gerekçesiyle iş avansı adı altında muhtelif zamanlarda aldığı toplam 610 bin lirayı mevzuata aykırı bir şekilde kendi ihtiyaçlarında kullandıktan sonra nakit olarak iade ettiği, yetkili resmi makamlardan inşaat izni alınmadan ve tahsis amacı değiştirilmeden, Milli Emlak’tan kiralanan bir alanda 3 bin 775 lira imalat karşılığı, Yunus İnşaat isimli firmaya 25 bin lira ödemek suretiyle odayı 21 bin 224 lira zarara uğrattığı iddia edildi. Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Ünal’ın ayrıca sahibi olduğu Elegant Otel’e havale ettiği 35 bin lirayı tasarrufuna alarak şahsi işlerine kullandığı, bu parayı da daha sonra iade ettiği, karşılığında hiçbir hizmet alınmadığı halde Ahmet Beribey isimli şahsa 4 bin 250 lira havale ettiği ve daha sonra bu meblağı gider kaydederek odayı 4 bin 250 lira zarara uğrattığı belirtildi.

'PARAYI İHTİYAÇ SAHİBİ ÇİFTÇİLERE VERDİM'

Hüseyin Ünal, 711 bin 187 lirayı zimmetine geçirdiği ve bu paranın 669 bin lirasını müfettişlerce soruşturma açılmadan ödediği iddiasıyla bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Zincirleme zimmet suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemi ile 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan Hüseyin Ünal, duruşmada üzerine atılan suçlamaları kabul etmedi. Ünal şöyle dedi:

"Zimmetime geçirdiğim iddia edilen 610 bin lirayı ihtiyaç sahibi çiftçilere verdim. Çiftçilere bu paraları verirken, hepsinde yönetim kurulu kararları alınmıştır. Bunların tamamı bana karşı Ziraat Odaları Birliği tarafından bir komplodur. Zimmetime geçirdiğim iddia edilen 4 bin 250 lira da Ankara’da iş takibi için verilen paradır. Bu para da verilmeden önce yönetim kurulu kararı alınmıştır. Suçsuzum ve tahliyemi istiyorum."

TUTUKSUZ YARGILANACAK

Ağır Ceza Mahkeme heyeti tanıkların dinlenmesi amacıyla duruşmayı Ocak ayına ertelerken, suç vasfının değişmesi ihtimaline karşı tutuklu sanık Hüseyin Ünal’ın tutuksuz yargılanmak üzere tahliyesine karar verdi. Mahkeme çıkışında Hüseyin Ünal’ın yakınları sevinç gözyaşları döktü.



HT(KA/COŞ)