İş güvenliği ve eğitiminin işletmelerde yaygınlaştırılmasını öneren Prof.Dr. Suphi Ural, iş güvenliği eğitimleri sayesinde hem can kayıplarının önleneceğini, hem de ekonomik yarar sağlanacağını vurguladı. İş güvenliği konusunda etkin adım atan ülkelerin üretiminde artış ve ekonomisinde gelişme yaşandığını söyleyen Prof.Dr. Ural, "Dünyanın en gelişmiş ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefini gerçekleştirebilmek için Türkiye'de de ölümlü iş kazası ve meslek hastalığı sayısını yılda 100 binde 10'un altına çekmemiz gerekmektedir" dedi.

'FARKINDALIK OLUŞTURULMALI'

Yapılan araştırmaların, önlem alınması halinde iş kazalarının azaldığını gösterdiğini aktaran Prof.Dr. Ural, şöyle konuştu:

"İş kazaları ve meslek hastalıkları, önlenmesi veya hiç değilse kabul edilebilir seviyelere çekilmesi mümkün bir mesleki risktir. Bir toplumda gerçek anlamda iş güvenliğinin sağlanabilmesi için her şeyden önce iş güvenliği kültürünün yaygınlaştırılarak farkındalık oluşması gerekir. Anayasada, yasalarda ve tüm iş güvenliği mevzuatında getirilen hukuki güvence mekanizmaları, ne kadar iyi düzenlenmiş olurlarsa olsun, ilgili tüm çevre ve kişilerde, bu güvenceleri korumak ve işletmek konusunda yeterli bir bilinç oluşturulamamışsa, kağıt üzerindeki temennilerden başka bir anlam taşımazlar. İş güvenliği konusunun ilk sahipleri kuşkusuz devlet, işverenler ve sendikalardır. Üniversitelerin, araştırma kurumlarının, kitle haberleşme araçlarının, meslek kuruluşlarının ve bu konuda kurulacak gönüllü derneklerin iş güvenliği faaliyetlerine etkili bir biçimde katılması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi amacına olumlu katkılar getirecektir."


YB(OA/AAA)(FOTOĞRAF)