Ellerine geçirdikleri define haritası ile kaçak kazı yapmak isteyen 8 kişilik ekip ilginç bir yönteme başvurdu. Düzenledikleri sahte belgeyle Tekirdağ Valiliği’ne başvuran define avcıları, TRT için Çanakkale Savaşı’nın anlatıldığı 3 bölümlük ve 9 gün süreceğini belirttikleri 'Siperdeki Vatan' adlı drama belgesel çekeceklerini iletti.

KEPÇE DE KİRALADILAR

Valilikten gerekli izinleri alan ekip, Bizans Dönemine ait kalıntıların bulunduğu Şarköy İlçesi Uçmakdere ve Yeniköy bölgesinde, bir de kepçe kiralayıp kazı yapmaya başladı. Köylüleri de 'film çekeceğiz' diye kandıran ekip, 'kepçe ile neden kazıyorsunuz?' diyen köylülere de siper kazdıklarını söyledi. Define avcılarının söylediklerine inanmayan köylüler durumu jandarmaya ihbar etti.

Jandarma ekipleri tarafından takibe alınan 8 kişi, ellerinde define haritaları ile kazı yaparken suçüstü yakaladı. Valilikten izinleri olduğunu söyleyen ekip, siper kazdıklarını söyledi. Ellerindeki izin belgesini inceleyen jandarma ekipleri durumu TRT’ye sordu. TRT’den böyle bir belgesel çalışması olmadığını belirtilmesi üzerine 8 kişi gözaltına alındı. Jandarma ekipleri kazı yapmada kullanılan bir kepçe ve çok sayıda kazma ve küreğe de el koydu.

SÖZDE YÖNETMEN: BURASI MUZ CUMHURİYETİ Mİ?

Jandarmadaki ifadesinde suçlamaları kabul etmeyen sözde yönetmen Erkan Ç., "Bizim her şeyimiz yasal. Burada biz Çanakkale Savaşı’nın anlatıldığı film çekecektik. Gerekli yasal izinlerimiz var. Kepçe ile film platosu için siper kazıyorduk. Biz kaçak kazı yapmıyoruz 'Burası muz cumhuriyeti mi, burası Türkiye" diyerek kendilerini savundu. Diğer şüpheliler de ifadelerinde kaçak kazı yaptıkları yönündeki iddiaları kabul etmedi.

Jandarmadaki ifadelerinin ardından Erkan Ç., Ali Haydar K., Orhan D., Yalçın G., Mehmet Şah B., Behzat A., Burhan Çağlar S. ve Oktay S. adliyeye sevk edildi. 8 kişinin adliyedeki sorgusu sürüyor.

RY(LK/COŞ)