Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde beton bir havuzda kalan Tom ve Misha adlı yunuslar 2010 yılının Eylül ayında Born Free Vakfı’nın çabaları sonrasında kurtarıldı. Yaklaşık 20 ay rehabilatasyon sürecinden geçen Tom ve Misha doğal ortama bırakıldı. İkisi de erkek olan yunuslardan Tom, Aydın’ın Kuşadası sahillerinden ayrılmadı. Kuşadası’na geldiği 18 Mayıs’tan bu yana körfezden ayrılmayan Tom için hayvanseverler 1 Eylül alarmı verdi.

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, balık avı yasağının 1 Eylül’de sona ereceğini hatırlatarak, Tom’un yasal sahibi Born Free Vakfı’nın gerekeni yapmasını ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yunusa sahip çıkmalarını istedi.

Sürücü, Kuşadası Körfezi’ne geldiği günden bu yana bazı bilinçsiz kişilerce elle beslendiği için tembelliğe alışan ve doğal avlanma ortamından uzaklaşan Tom’un, balık ağlarına zarar verdiği için balıkçıların şikayetlerine hedef olduğunu belirtti. Sürücü, “Pamucak sahilleri kıyı balıkçılarının en çok ağ attıkları yerdir. Doğal ortamda avlanmak yerine atılan ağlarındaki balıklara dadanan Tom, ağlara zarar verdiği gerekçesiyle balıkçılar tarafından sürekli şikayet konusu olmaktadır. Denizlerde 1 Eylül’de başlayacak olan av mevsimiyle birlikte sezonu açacak gırgırlar önümüzdeki günlerde Kuşadası Körfezi’ne girmeye başlayacaktır. Kuşadalı balıkçılar zarar görmelerine rağmen bugüne kadar yunusa karşı hassas ve duyarlı davranmışlardır. Kaymakamlık başta olmak üzere kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve diğer kuruluşlar yunusun başına bir iş gelmemesi ve doğal olarak beslenme alışkanlığına tekrar dönmesi için ellerinden gelen yardımları yapmışlardır. Ancak av mevsiminin açılmasıyla birlikte dışarıdan gelecek gırgır tekneleri körfeze doluşacaktır. Tom, balık için teknelere gidebilir ve başına hiç umulmadık bir kaza gelebilir. Tom isimli yunusun hayatının tehlikeye girmemesi için sorumlu kuruluştan gereğini yapmalarını ya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının müdahale etmesini bekliyoruz” dedi.

MİSHA’NIN YANINA GÖTÜRÜLECEK

Sürücü, Kuşadalı balıkçıların şikayetlerini Tom’un yasal sahibi olan vakıf yetkililerine ilettiklerini ve ABD’dan beklenen uzmanların gelmesiyle Tom’un alınarak Antalya’da bulunan Misha’nın yanına götürüleceği yanıtını aldıklarını söyledi. Sürücü, “Ancak bugüne kadar hiç bir işlem yapılmadı ve yunus hala burada. Tom zarar görmeden birileri harekete geçmeli” dedi.



LS(İÖ/AAA)