Tarihi Kentler Birliği Aksaray Buluşması, hafta sonu gerçekleştirildi. Birliğe üye 300’e yakın belediye ve kamu kurumu temsilcisi ile ilgili meslek örgütlerinden temsilcilerin katıldığı toplantıda, 2012 yılı Proje ve Özendirme Yarışması sonuçları da açıklandı. Sonuçların açıklanmasından önce bir değerlendirme yapan TKB Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Anadolu’nun her noktasında tarihi mirasın korunması noktasında büyük mücadele olduğunu dile getirdi. Bu alanda çeşitli sorunların yaşandığını ve sorunların temelinde Koruma Kurullarının olaya bakışının yattığını anlatan Prof. Dr. Sözen, "Kurullar kamudan gelen heyecanı, tarihi ayağa kaldırma çabasını en kısa zamanda sonuca bağlamak üzere kurulmuşlardır. Kurullara seçilen her bireyin bu anlamda kendini sorgulaması lazım" dedi.

YARIŞMAYA İLGİ ARTIYOR

2012 yılı Tarihi ve Kültürel Miras Projeleri Koruma ve Özendirme Yarışmasının sonuçlarını ise TKB Danışma Kurulu üyesi Hasan Özgen açıkladı. Yarışmaya ilginin çok iyi noktada olduğuna dikkat çeken Özgen, 2001 yılında sadece 6 proje katılmışken, 2012 yılında 64 projenin yarışmaya katıldığını vurguladı. Yarışmaya gelen projelerin Türkiye’de bu alanda duyulan heyecanın bir yansıması olduğunu ifade eden Özgen 'Proje', 'Uygulama' ve 'Süreklilik' dallarında 30 projeye ödül verdiklerini söyledi. Söz konusu kategorilerdeki ödül sahibi belediyeleri sayan Özgen, "Danışma Kurulumuzun yaptığı değerlendirme sonucunda, bugüne kadar pek çok dalda ödüle değer bulduğumuz ve tarihi mirası koruma uygulamalarını örnek gösterdiğimiz Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu yıl TKB Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü’nü almaya değer bulunmuştur" diye konuştu.

TKB’nin Bursa Büyükşehir Belediye’ne vereceği Büyük Ödül, Birliğin 19 Ekim’de Antalya’da gerçekleştireceği ödül töreninde Başkan Recep Altepe tarafından alınacak.

ALTEPE; EN BÜYÜK PAYDAŞIMIZ TKB

TKB’nin 'Büyük Ödül' açıklamasını değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Recep Altepe, bu alandaki çabalarının, Türkiye’nin en saygın kuruluşlarınca ödüllendirilmesinin kendileri için sevindirici olduğunu belirtti. TKB’nin 2000 yılında Bursa’da kurulduğunu ve o tarihten bu yana Bursa’daki çalışmaları yakından takip ettiğini kaydeden Altepe şunları söyledi:

"Tarihi mirası koruma mücadelemizde yüzlerce paydaşımız oldu. Bunların en önemlisi ise kuşkusuz Tarihi Kentler Birliği’dir. Gerek yasal mevzuata dair, gerekse röleve ve restorasyon projelerine ilişkin pek çok sorunumuzu da birlikte çözdük. Bugün Bursa’da bu alanda gelinen noktada söz konusu kurumların emeği büyüktür. 'Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü' gibi bir ödüle değer bulunmak, kuşkusuz bu alandaki zirvedir. Bu konuda Bursa’daki başka önemli programlar nedeniyle Aksaray’daki toplantıya katılamadık, ancak habere çok sevindik ve biz de kendilerine, bugüne kadarki desteklerinden ötürü şükranlarımızı sunuyoruz."

BURSA’DA KÖY BULUŞMASI

Öte yandan TKB Aksaray Buluşması’ndaki Bursa’yla ilgili bir diğer gelişme de, Birliğin Eylül ayında Bursa’da 'Köy' temasıyla Buluşma düzenleme kararı oldu. Kırsal mimari, somut olmayan kültür mirası ve köy ölçeğinde ekonomi gibi konuların görüşüleceği sempozyumun da gerçekleştirileceği TKB Buluşması kapsamında, Bursa’nın dağ köylerinde inceleme yapılacak.

12 YENİ ÜYE

TKB Aksaray Buluşması’nda Birlik Meclisi de toplandı. Üyelik başvurularını değerlendiren TKB Meclisi, 12 belediyenin üyelik talebini kabul etti. Buna göre, 361 olan birlik üyesi belediye sayısı 372 olurken, Bursa’dan Orhaneli ilçesi de TKB’nin yeni üyelerinden biri oldu.



NG(FK/COŞ)