Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı'nın destekleriyle bugüne kadar 30'un üzerinde ülkede 95 defileye imza atan sanatçı 62 yaşındaki Aybüke Baran'ın Bodrum'un Yalıkavak beldesindeki Palmarina Marina'da kendi adı ile açtığı iki mağazada aralarında dünyaca ünlü isimlerin de bulunduğu yerli ve yabancıların büyük ilgisini çekiyor. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin eski Müdürü Oğuz Alpözen tarafından, müzenin yurt içi ve yurt dışında tanıtımına katkıda bulunması nedeniyle “Artemis” ve “Şövalye” unvanı verilen Baran, eserlerinin bugüne kadar Avusturya'nın dünyaca ünlü vals gecelerinde ve Oscar törenlerinde ünlü isimler tarafından giyildiğini belirtti.

Baran, kendisini asla bir modacı olarak görmediğini, Anadolu kültürünü yansıtan bir sanatçı olduğunu ve popülerliğe asla teslim olmadığını kaydetti. Baran, içindeki heyecanı ve yaşadığı duyguları yansıtan, Anadolu kültürü ile bezenen otantik giysi ve el sanatları koleksiyonunun yanısıra, özgün kıyafet, masa ve yatak örtüleri, perdelikler, aksesuvar ve takılarının da bir benzeri olmadığını anlattı.

TAKLİT ETMESİNLER KENDİ ESERLERİNİ YARATSINLAR

Son zamanlarda kendilerine modacı diyen bazı kişiler tarafından eserlerinin taklit edilerek defileler düzenlendiğini belirten Aybüke Baran, bugüne kadar çeşitli kurum ve kuruluşlardan 100'ün üzerinde başarı belgesi ve teşekkür plaketi aldığını söyledi. Baran “Tüm bunlara hem seviniyorum hem üzülüyorum. Seviniyorum çünkü benden bir şeyler öğrenmeye çalışırken farkında olmadan Türk kültürünü yaşatmanın gayreti içine giriyorlar, üzülüyorum çünkü taklitten vazgeçemiyorlar. Ben eserlerimde Türk Anadolu kadının nakışlarla işlediği çilelerini, sevinçlerini, aşklarını, göz yaşlarını, dramlarını, cesaretini ve tüm öz duyuşlarını eserlerime yansıtıyorum. Biz saraylardan değil, buram buram kokan Anadolu'nun toprağından geldik. Türk'ün özü kökeni Anadolu'dur. Şöyle bir Denizli, Milas, Mardin, Şanlıurfa, Trabzon, Edirne, Kayseri, Muğla yörelerini dolaşıp ve Anadolu'ya uzanın. Görün gerçek kültürlerimizi. Türk insanı neler yaratmış. Bu nedenle Anadolu'nun kimliğini, özünü kaybettirmeyen eserlerin yaşaması için yoğun gayret gösteriyorum. Bu eserlerimi önümüzdeki aylarda Newyork'ta bir defile ile sergilemek üzere aldığım davete hazırlanıyorum. Ayrıca eserlerimin marinada iki mağazada sergilenmesi için yakından ilgilenen iş adamı ve marinan sahibi Mübariz Masimova'ya da çok teşekkür ediyorum. Bu eserlerin sergilenmesinde katkısı çok büyük oldu” dedi.



YA(İÖ/AK)