Sigara paketlerinin üzerine konulacak sağlıklı akciğer fotoğrafının, bağımlılıktan kurtulmada daha etkili olacağını savunan Dr. Sümer Öztanrıöver, uygulamada temel hedefin motivasyonu arttırma olması gerektiğini kaydetti. Sigara paketlerinin üzerine mutlaka pozitif imgelerin konulması gerektiğini vurgulayan Dr. Öztanrıöver, "Sigara paketlerinin üzerine, sigarasız bir yaşamın özgürlük olduğu, sigarayı bıraktıktan sonra normale dönen yaşam kalitesi, pembe ve sağlıklı bir akciğer fotoğrafı konulması gerekir. Böylelikle kişilerin bilinçaltında, sigarayı bırakma arzusu doğuracaktır" dedi.

Bağımlılıktan, bağımsızlığa geçiş sürecinin, özgüven kazanımı ile sonuçlandığını belirten Dr. Öztanrıöver şöyle konuştu:

"Mevcut paketlerin üzerindeki negatif fotoğraflar tiryakiye çok kötü bir iş yaptığını hissettiriyor. Zaten kişi sigaraya bağımlı olduğu için kendine güveni düşüktür. Olumsuz algılarda bağımlılığı pekiştiriyor. Bağımlı kötü fotoğrafı gördüğü zaman, 'Canım sıkıldı, bir tane daha içeyim' diyor. Ancak bırakmak isteyen kişi mutlaka pozitif şeyler görmeli ve yaşamalıdır. Bağımlı, sigarayı bıraktığında yaşayacağı pozitif duygular kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Ayrıca kendine güvenin artışı, duyuların keskinleşmesi, efor kapasitesindeki düzelme sigarayı bırakma motivasyonunu artırmaktadır. Bağımlılıktan bağımsızlığa geçiş süreci, özgüven kazanımı ile sonuçlanmaktadır. Bu nedenle sigara paketlerinin üzerine konulan fotoğraf ve yazılara biraz daha dikkat etmek gerekiyor. Paketlerin üzerindeki fotoğraflarla, tiryakileri sigaradan uzaklaştıralım derken, daha fazla tiryaki yapıyoruz."



MK(OA/CK)