'Posmodern Tefecilik- 3' adı verilen ve 6 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından polis tarafından gözaltına alınan şüpheliler, sağlık kontrolünden geçirildi. Şüphelilerin, kredi kartları üzerinden aylık yüzde 3 ile 15 arasında, kredi kartı olmayanlara ise aylık yüzde 6 ile 15 arasında faiz oranlarıyla borç vererek, tefecilik yaptıkları iddia edildi.

Çok sayıda kişinin şikayeti üzerine şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda çok sayıda POS cihazı, kredi kartıyla verilen paraların faiz oranlarının ve borçluların adlarının bulunduğu ajandalar ele geçirildi.

Antalya Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Suçlar Büro Amirliği ekipleri, 6 ay öce 3 tefecilik çetesini takibe almıştı. Polis, geçen ay iki suç örgütüne yönelik aynı anda yaptığı operasyonda 71 kişiyi gözaltına alırken, ilk gruptan 20, ikinci gruptan ise 27 şüpheli 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüt faaliyetleri kapsamında tefecilik yapmak' suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Mali polis, bu sabah üçüncü kez düzenlediği operasyonda, aralarında telefon bayii, kuyumcu gibi meslek gruplarından kişilerin de bulunduğu 10 kişiyi gözaltına aldı. Çetenin liderliğini B.P'nin yaptığı, operasyon kapsamında bazı ev ve işyerlerindeki aramalarının sürdürüldüğü, yeni gözaltıların olabileceği açıklandı.

NASIL YAPIYORLAR?

Operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin, kurdukları cep telefonu bayisi, kuyumcu, beyaz eşya mağazası gibi işyerlerinde bankalardan aldıkları POS cihazlarını, yüksek faizle verdikleri borcun tahsilinde kullanıyor. Örneğin bankaya kredi kartı borcu olan kişi bu işyerlerine gidiyor ve kredi kartı borcunun ödenmesini istiyor. Şüpheliler, kredi kartı borcunu banka şubeleri veya ATM'den ödüyor, ardından, satış yapmış ya da hizmet vermiş gibi, POS cihazlarından tek çekim ya da taksitli olarak hem ödedikleri parayı, hem de alacakları faizini çekiyor. Şüpheliler, nakit para isteyenlere de yine belirli faiz oranlarında para veriyor ve kredi kartlarından çekim yaparak paralarını tahsil ediyor. Kredi kartı olmayanlara ise daha yüksek faiz oranlarında para veren şüpheliler aylık taksitler halinde parayı geri alıyor.


SK(SU/BT)