Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezinde başlayan Kış Zirvesi'nin açılış törenine Vali Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, çeşitli üniversitelerin rektörleri ile 26 ülkedeki 70 üniversiteden gelen 150'ye yakın bilim adamı katıldı. Müzik dinletisi ile başlayan törende konuşan Vali Sebahattin Öztürk, 25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarının organize edildiği Erzurum'da yapılan bilimsel toplantının turizmin yönlendirilmesine katkı sağlayacağını söyledi

UFUKLAR DEĞİŞİYOR

Üniversitelerin bütün dünyada bir çatı altında toplandığı, problem ve sıkıntılara çözüm aranan yerler olduğunu vurgulayan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek şunları söyledi:

"Dünya, ülkeler değişiyor. Ufuklar, coğrafyalar değişiyor. Çok doğaldır ki bu değişim içinde üniversiteler de değişecektir. Değişkenlik tutarsızlıktır. Bugün ak dediğine yarın kara demektir. Bunun için değişkenliği ayıralım ama, 'sürekli gelişim için değişim' olmazsa olmazımızdır. Biz Türkiye'nin kendi bölgesinde gerçekten yüksek öğretimde cazibe merkezi haline gelmesini arzuluyoruz. Türkiye'de artık üniversitesi olmayan hiç bir il yok. Türkiye önüne 2023 vizyonu koymuştur. Bu vizyona göre 2023 yılında 80 milyon nüfus olacak, kişi başı yaklaşık 25 bin dolarlık gelire ulaşacaktır. Yani 2 trilyon dolarlık zenginlikten bahsediliyor. Bu güç bugün Fransa'nın gücüdür. 2023'te bu gücü elde edebilmek için çok iyi yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız vardır." 

'KÜRESELLEŞMEYE KARŞI ÇIKMANIN MANTIĞI YOK'

Dünyada artık rekabetin parametlerinin değiştiğini, bilgisini iyi organize eden toplumların hep kazandığını vurgulayan Prof. Dr. Muhittin Şimşek, konuşmasında şu görüşleri savundu:

"Bundan yaklaşık 30 yıl önce rekabet edebilmenin tek şartı üretmekti. Ama daha sonra 70'lerde üret ama düşük maliyetli üret, 80'li yıllarda kalite unsuru ön plana çıkarken, 90'lı yıllarda hız unsuru eklendi. 2000'li yıllarda ise rekabetin en önemli parametresi bilginin iyi organize edilmesidir. Bilgiye ulaşmak önemli bir problem olmaktan çıkmıştır. Bilgisini iyi organize eden toplumlar hep kazanacaktır. Bu konuda üniversitelere çok ciddi işler düşüyor. Dünyanın globalleştiğinden, küreselleştiğinden bahsettik. Küreselleşmeye ve globalleşmeye karşı çıkmanın mantığı olmadığını arz etmek isterim. Küreselleşme kaçınılmazdır. Küreselleşmeye karşı çıkmak sıfırın altında 10 derece olan Erzurum soğuğunda kısa kollu gömlekle 'ey soğuk kahrol ben seni istemiyorum. Sen beni üşütüyorsun' demeyle eş değerdir. Bunun yerine kıyafetlerimizi ona göre ayarlarsak kazanan insanlık olacaktır."

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise, 26 Şubat'a kadar sürecek olan kış zirvesinde 26 ülkenin 70 üniversitesinden 150'ye yakın bilim adamının turizm, spor, biyoçeşitlilik ve küresel değişimler üzerinde bildiri sunacağını açıkladı.



ST(KS/COŞ)