Kaçakcılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nin 3 Mayıs 2011 günü düzenlediği operasyonda Mustafa Özcan ile 4 kişi gözaltına alınarak tutuklandı. 4'ü tutuklu, 6'sı tutuksuz toplam 10 sanık hakkında, Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve örgüte üye olmak, birden fazla kişi ile tehdit, cebir veya hile ile hürriyetinden yoksun kılma, nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme suçlarından dava açıldı.

Haklarında 6 ile 24 yıl arasında değişen hapis cezaları istenen sanıklardan tutuklu bulunan örgüt lideri Mustafa Özcan, karar duruşması için tedavi gördüğü Ankara'dan uçakla getirildi. Duruşmada diğer tutuklu sanıklar kardeşi Tamer Özcan, oğlu Muhammet Özgür Özcan, Cavit Küpeoğlu, avukatları ve sanık yakınları da hazır bulundu.

Erzurum'da 'Kara Musto' lakabı ile tanınan Mustafa Özcan'ın savunmasını yapan avukatı Sadullah Kaya, müvekkili hakkında, "Kara Musto bazen derviş, bazen berduş, bazen eşkıya gibi görünüyor. Kara Musto'yu şimdiye kadar kimse anlamadı ve dinlemedi" dedi.

8 yaşındaki Ayçelen ile 6 yaşındaki Fatma adındaki kızlarının da izlediği duruşmada gözyaşlarını tutamayan Mustafa Özcan, polisin kurbanı olduğunu ileri sürdü. Eş ve çocuklarına bakamadığını borcunu ödeyemediği için evinin elektrik ve suyunun 13 aydan beri kesik olduğunu öne süren Özcan, "Eşim öldükten sonra ikinci bir evlilik yaptım. Ama ömrüm cezaevlerinde geçti. 26 yıl cezaevinde yatınca oğlum Muhammet Özgür ile kızım Eda'yla yetirince ilgilenemedim. Eşimi ve kızlarımı yeterince göremiyorum. Çocukları yuvaya mı teslim edeyim. Evlatlarımı büyütmek istiyorum. Lanet olsun bana, Kara Musto adıma" diye konuştu.

Mahkeme heyeti Mustafa Özcan ile kardeşi Tamer Özcan'a 'silahlı örgüt kurmak, yönetmek ve üye olmak, örgütün korkutucu gücünden yararlanarak tehdit, kasten yaralamaya azmettirmek, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak' suçlarından 20'şer yıl hapis cezası verdi. Aynı örgüt elemanlarından Cavit Küpeoğlu 11 yıl 9 ay, oğlu Muhammet Özgür Özcan ise 7 yıl 9 ay hapis cezası aldı.