Van'da geçen yıl 23 Ekim'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 9 Kasım'daki 5.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Van'da 25 bina yıkıldı, binlerce konut ağır hasar gördü. Yaklaşık 80 bin nüfuslu Erciş İlçesi'nin ise 3'te 1'lik bölümü neredeyse enkaz haline geldi. Yaklaşık 26 bin konut için yıkım kararı verilen Van ve Erciş'te, depremzedelerin geçici barınmalarını sağlamak amacıyla 34 ayrı bölgeye 30 bin konteyner yerleştirildi, bu konteynerlerde 170 bin kişi barındı. Birinci depremden 39 gün sonra temelleri atılan 15 bin 341 konutun 23 Ekim'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle kuraları çekilip hak sahiplerine tesilm edilmesi ardından 34 ayrı noktaya kurulan konteynırlar da yavaş yavaş kaldırılmaya başlandı.

Van ve Erciş merkezde kurulan binlerce konteyner, TIR'lara yüklenerek Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı'nın belirlediği yerlere gönderilirken, yüzlerce konteyner halen kentte bulunuyor. Bu konteynerler, bu kış da hak sahibi olmayan ve dar gelirli depremzedeler ile konutlardaki su ve ısınma problemleri yüzünden konutuna taşınamayanlara barınak olacak.

İKİNCİ KIŞTA KONTEYNER BARINAK OLACAK

İkinci kışı konteynırda geçirmek zorunda kalanlar, kiracılara da konut verilmesini beklediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Burada ikinci kışımızı yaşıyoruz. Küçücük yerde yaşamak artık çok zor. Çocuklarımız ders çalışamıyor. Okullarda psikolojik destek alıyorlar. Ama buradan çıkamıyoruz. Çünkü asgari ücretle ne kira, nede diğer giderlerimizi karşılayamayız. Biri bize el uzatsın zor günler geçiriyoruz. Keşke bir ev sahibi olabilseydik. 6 ev yıkıldı fakat hepsi kaynımın adına olduğu için hak sahibi olamadık." 

Hak sahibi başka bir depremzede ise konutların halen teslim edilememesinden dolayı sıkıntı çektiklerini söyledi.

ANAHTARLAR TESLİM EDİLDİ AMA

Anahtarların 2 ay önce teslim edildiğini belirten depremzedeler, kamuoyunda bilinenin aksine halen konteynerda yaşamaya devam ettiklerini ifade ederken, "Kaç gündür kar yağıyordu ve konteynerlerimiz kar altındaydı. 2 ay önce anahtarlarımızı teslim aldık ancak, halen evimize geçemedik. Bizi ne arayan var ne soran? Evimiz başımıza yıkıldı. Gidecek yerimiz yok. 'Artık düzenli bir hayatımız olsun' istiyoruz. Herkes sıcak evinde oturuyor. Kimsenin bizden haberi yok" diye konuştu.

Özellikle elektrikler kesildiğinde büyük sorunlarla karşılaştıklarını belirten depremzede Vanlılar, hastası ve bebeği olanların daha çok zorluk çektiklerini analttı. Kiracılar içinde konut verilmesini istediklerini belirten depremzedeler, bir yetkilinin kendilerine açıklama yapmasını istediklerini söyledi.

7 KİŞİ KONTEYNERDE

Eşi, kendisi ve 2 çocuğunun hasta olduğunu belirten ve kiracı olarak konteynerde yaşamak zorunda kalan Songül Timur, 7 kişiyle konteynerde kaldıklarını belirtti. Eşinin hasta olarak çalıştığını ve zor geçindiklerini belirten Timur, "Evde ben çocuklarım eşim hepimiz hastayız. Ama gidecek yerimiz yok. Depremin ardından kiralarda arttı. Kiraya çıkmak istesek de bu durumda çıkamayız. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bize uzanacak yardım elini bekliyoruz" dedi.



GÖ(FE/İD)