Sektöründe Avrupa’nın en büyük ve etkili fuarı olarak gösterilen, alanındaki ilk ve en büyük ihtisas fuarı olan If Wedding Fashion İzmir, bir çok davetlinin katılımıyla gerçekleştirilen törenle açıldı. Açılış töreninde, fuar kapsamında düzenlenen 3’üncü Gelinlik Tasarım Yarışması’nda finale kalan 15 tasarım, sektörün beğenisine sunuldu. Yarışma sonucunda Havva Ağu birinci olurken onu Gizem Sarmış ve Salih Balta izledi. Üç gün sürecek olan ve sadece profesyonel ziyaretçiye açık olan fuar, 26 bin 600 metrekare alan üzerinde düzenleniyor. Fuarın 174’ü yerli, 14’ü yabancı olmak üzere 188 katılımcısı bulunuyor.

ASIL İŞ BUNDAN SONRA BAŞLIYOR

Açılış için düzenlenen törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bundan 6 yıl önce EGSD ile elele verip bir yola çıktıklarını belirterek “Tereddütlü ama umutluyduk. Gelinlik, damatlık ve abiye sektörünün İzmir’deki potansiyelini biliyor ve inanıyorduk. Bugün fuarımızın 6’ncısını açıyoruz. Hem de muhteşem bir başarı grafiğiyle” dedi. Fuarın Avrupa lideri olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, sektörü fuardan önce ve fuardan sonra olmak üzere ikiye ayırdığını, fuardan sonra şehir merkezinin gelinlik vitrinleri ile dolduğunu kaydetti. Kocaoğlu, “Bu başarı tablosunun hazırlanmasında emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Ama galiba asıl iş bundan sonra başlıyor” diyerek bundan sonra tasarıma yoğunlaşılması gerektiğinin altını çizdi.

KIYASLAMAK YERİNE FARKIMIZI ORTAYA KOYMAK İSTİYORUZ

İzmir’de öncülük yapabilen bir yerel yönetim olmaya çabaladıklarını belirten Başkan Kocaoğlu, şunları söyledi:

“İzmir’i başka kentlerle kıyaslamak yerine, farkını ortaya koymak istiyoruz. İzmir’de bir yaşam biçimi ve bir yaşam kalitesi farklılığı yaratmak arzusundayız. İzmir’in tasarım ve yenilik kenti olmasını, sadece ekonomik performansına değil, aynı zamanda kent kimliğinin gelişimine yapabileceği katkılar yönüyle de önemsiyoruz. Kendi zenginliklerimizle yol haritamızı belirledik, yolumuza devam ediyoruz. Hiçbir kentle yarışmıyoruz.”

TARİHİ ALANLAR TASARIM MERKEZİ İÇİN İDEAL

İzmir’in tasarım kenti olabilmesi için kentsel özelliklerin uygun olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Biz, Kemeraltı ve Agora'yı da kapsayan 270 hektarlık tarihi bölgemizde, tasarımcılar için ideal bir merkez oluşturabileceğimizi düşünüyoruz. Sadece moda, hazır giyim ya da gelinlikçiler için değil; ayakkabıcılar ya da takı sektörü için de bir tasarım merkezi olabilir burası. İzmir’in tasarım ve yenilik talebini canlandırarak, varolan tasarım kapasitesinin geliştirilmesinde öncülük yapabiliriz burada” dedi.

ÖRÜN’DEN LANSMAN ÖNERİSİ

TMHF Başkanı Nedim Örün ise İzmir’in ilk 5 yıllık fuar sürecinde tanıtımda önemli yol aldığını, şimdi markalaşmaya yoğunlaşılması gerektiğini söyledi. Örün, Başkan Kocaoğlu’na da seslenerek gelecek yıl fuarın lansmanının Milano, Paris gibi moda merkezlerinden birinde yapılmasını önerdi.

EGSD Başkanı Özcan Torun ise kendi öncülüklerinde başlamış olan fuarın geldiği noktadan gurur duyduklarını anlatarak hazırgiyim sektörünün önemine ve özellikle gelinlik damatlıkta katma değeri yüksek ihracat gerçekleştirmek için büyük fırsatlar bulunduğuna işaret etti.

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise hazır giyim sektörünün katma değer, ihracat ve istihdam açısından büyük önem taşıdığını anlatarak İzmir’in de tasarım ve marka merkezi olmaya yönelmesinin önemine dikkat çekti. Moda tedarikçilerine yönelik bu tür etkinliklerin sonuçları anlamında önemli işlevler gördüğünü belirten Kıraç, İzmir’in de Milano, Paris gibi moda merkezi şehirlerle birlikte anılmasına öncülük ettiğini söyledi.