Oğulları Zeki Burak Okay'ın ölümünün ardından CHP'den milletvekili aday adayı olan ve daha sonra da Türkiye Harp Malulü Gaziler ve Şehit Aileleri Genel Merkezi İkinci Başkanlığı görevine seçilen Sezai Okay ile eşi Neriman Okay, 1 Eylül tarihinde şehitlikte düzelenecek mevlit ile ilgili yakınlarına SMS ile davette bulundu. Okay çifti gönderdiği mesajda yine haklarını helal etmeyeceklerini dile getirip şu ifadelere yer verdi:

"1 Eylül 2006 tarihinde HAKKARİ/ÇUKURCA Köprülü Sınır Taburu'nda ASTEĞMEN olarak görevli iken Susuz üst bölgesinde, takımı ile gece nöbeti sırasında PKK'nın hain saldırısı sonucu ŞEHİT düşen, biricik oğlumuz, yavrumuz, kuzumuz ZEKİ Burak Okay'ı 6 yıl önce kaybetmiştik. Ölümünün ardından da şunları söylemiştik. 'HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ'...! Hakkımızı helal etmediklerimiz; 1- Ülkemizi bölüp parçalamaya çalışanlar, 2- Şehit kanları ile sulanan bu vatan topraklarını ona buna satanlar, 3- Yetim hakkı yiyenler, 4- Sudan sebepten çocuklarını askere göndermeyenler. Hakkımızı ölünceye kadar ve öldükten sonra da helal etmeyeceğiz. Yavrumuzun ölümünün 6'ncı yılı mevlidinde sizleri de aramızda görmek istiyoruz. Saat: Akşam ve yatsı namazı arası (20.15) Yer İhsaniye CAMİİ (Vergi Dairesi Tarih: 01. EYLÜL 2012 Cumartesi. Aynı gün mezarı başında saat 11'de anılacak. SEZAİ-NERİMAN OKAY."



IA-FK- (FK/AAA)


-------------KUTU----------


Acı haberi tatilde öğrendiler


Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 1 Eylül 2006'da PKK saldırısında Asteğmen Zeki Burak Okay ile 1 er şehit düşmüştü. Bilgisayar mühendisi olarak mezun olan ve askere gitmeden 5 ay önce nişanlanan Zeki Burak Okay'ın şehit düştüğü haberinin verilmesi için ailesi, tatil yaptıkları Altınoluk'tan kapıcı tarafından 'Evinize hırsız girdi. Hemen gelin' denilerek çağrılmıştı. Olayı öğrenince sinir krizleri geçiren anne Neriman Okay, "Oğlumu ne idüğü belirsiz savaş denilen bir olayın içine soktular. O şehit olmadı. Vatan sağ olsun demeyeceğiz" diyerek tepki göstermişti. Oğlunun cenazesinde sinir krizleri geçiren anne Neriman Okay burada da tepkisi sürdürerek, bir astsubayın yanına gidip, "Oğlumu bisiklete bindirmedim ben, kaza yapıp, ölür diye. Devlet okullarında okutmadım, döverler diye. Size verdim, üç ayda öldürdünüz. Ben oğlumu öldürün diye mi verdim. Ben oğlumu ölmesi için askere göndermedim. Artık bunun hesabı sorulsun" demişti.

Şehit babası Sezai Okay ise, "Oğlumun şehitliğiyle övünmeyelim. Benim oğlum Anafartalar'da, Çanakkale'de savaşmadı. Benim oğlum şehit olmadı. Oğlumu ne idüğü belirsiz savaş denilen bir olayın içine soktular" diye konuşmuştu.

Bursa'da aynı gün Zeki Burak Okay ile Şırnak'ta şehit düşen Mehmet Öztürk toprağa verilmiş ve Başbakan Erdoğan, Mehmet Öztürk'ün annesi Emine Öztürk'ü arayıp başsağlığı dilerken, Okay Ailesi'ne telefon açmamıştı. Erdoğan daha sonra katıldığı bir televizyon programında, yöneltilen bir soru üzerine telefon açmamasının nedenini ailenin cenaze töreninde gösterdiği tepkiye bağlamış ve "Medyamızdan şikayetçiyim. Bilerek veya bilmeyerek bu işi farklı bir yöne çekme gayretleri, ülkemizde bu havayı doğurur. Geçenlerde bir tanesine telefon açmadım. Bir tanesine açtım. Televizyondaki açıklamalar, komutanın yakasına sarılmalar. Şimdi telefonda aynı durumla ben de karşılaşırsam bunu mu dinleyeceğim ben. Öbürü tam aksine 'Vatanımız sağ olsun. Sizler sağ olun' dedi. Bir taraftan da bana dualar etmeye çalıştı. Biz yan gelip yatmıyoruz ki biz de koşturuyoruz" demişti.