Merkez Osmangazi İlçesi’ne bağlı Altıparmak Mahallesi’nde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait binaları İl Özel İdaresi’nden satın alan Büyükşehir Belediyesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in isteği üzerine 18 bin metrekarelik alana şelale projesi yapılacağını açıkladı. Meydana yerleştirilen 850 bin liralık Karagöz- Hacivat heykelinin ucube tartışmalarına neden olduğu alan, hizmet binası ve kafeterya yapımı için 25 yıllığına BTSO’ya kiralandı.

Binaların yükselmesiyle yeniden tartışmalara neden olan meydan için Mimarlar Odası Bursa Şubesi basın açıklaması yaptı. Mimarlar Odası Başkanı Nizamettin Kaya, 1.5 yıl önce şelale projesine tepki gösterdiklerini hatırlatarak, alanın Merinos, Kültürpark, Stadyum, Altıparmak ve Muradiye mahalleleri ile bütün bir şekilde tasarlanması gerektiğini kaydetti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ‘halk buraya şelale istiyor’ diyerek kendilerini kandırdığını belirten Kaya, belediyenin seçime yönelik bir proje elde etmek istediğini öne sürdü. Bursa için meydan yaratma amacıyla yapılan projenin meydan olmaktan çıktığını vurgulayan Başkan Kaya, “Mimaride önemli olan yalnızca yapı, kütle tasarımı değildir. Boşluk tasarımıdır. Büyükşehir Belediyesi’nin layık gördüğü inşaatı devam eden yapı bütün bu duyarlılıklardan uzak ne amaca hizmet ettiği belli olmayan zavallı bir konumdadır. BTSO’nun içinde toplantı salonları da bulunan böyle bir yapıya ihtiyacı varsa yeri burası mıydı? Kente kazandırılacağı açıklanan meydan nerede? Halkın yararlanacağı meydandaki kafeterya hangisi?” dedi.

Meydanın yanında bulunan Vakıflara ait Bahri Baba katlı otoparkının da yıkılması gerektiğini belirten Kaya, “Meydan yapılacak düşüncesiyle çıkılan yolda bin 600 metrekarelik yoğun bir yapı eklentisiyle meydan kalmadı. Meydanlar insanların toplanma yeridir. Bu alan olsa olsa geçiş alanı olabilir” diye konuştu. Heykelleri, binası ve zemini birbiriyle uyumlu olmayan bir projenin ortaya çıktığını kaydeden Kaya, aynı şeyin Atatürk Stadyumu’nda da yaşanmaması için Bursalıları uyardı.



SÇ (FK/AAA)