Van'ın Erciş İlçesi'nde geçen yıl meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde oturdukları apartmanın çökmesi sonucu enkaz altında kalan aileden 14 günlük olan Azra bebek ile annesi Semiha ve babaannesi Gülsade Karaduman, 46 saat sonra sağ çıkarıldı. Azra bebeğin babası Sinan Karaduman ise enkaz altında can verdi. Depremin simgesi haline gelen Azra bebek, dedesi Ahmet Karaduman, annesi Semiha ve babaannesi Gülsade Karaduman ile birlikte depremin birinci yıldönümünde memleketleri Sivas'a geldi. Depremden sonra bir süre Sivas'ta kaldıktan sonra tekrar Erciş'e giderek konteynerde yaşamaya başlayan aile, Kurban Bayramı'nı geçirmek için Sivas'a döndü.

BABASININ MEZARINI ZİYARET ETTİ
Aile, depremde hayatını kaybeden Azra bebek'in babası Sinan Kardaduman'ın Yukarı Tekke Mezarlığı'nda bulunan kabrini bugün öğlenden sonra ziyaret etti. Azra bebek, dedesi Ahmet Karaduman, babaannesi Gülsade ile annesi Semiha Karaduman, geldikleri Sinan Karaduman'ın mezarı başında Kuran okuyup dua etti. Aile fertleri, gözyaşı döktü. Babasının mezar taşına bakan ve olan bitenden habersiz çevreye gülcük saçan Azra bebeğin "Dede" diye seslenmesi dikkat çekti.

14 gün önce 1 yaşına basan ve doğum gününü İzmir'de kendisini kurtaran Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri ile birlikte utlayan Azra bebek, doğum gününden kısa süre sonra da ilk adımlarını atmaya başladı. Şu anda 5-10 adımlık mesafeleri yürüyebilen Azra'nın sağlıklı gelişimi ailenin tek tesellisi oldu.

'O PSİKOLOJİYE ALIŞMAK İÇİN GİTTİK'
Depremden sonra Sivas'ta geçirdikleri sürede özellikle gelininin psikolojisinin olumsuz etkilendiğini belirten dede Ahmet Karaduman, oradaki atmosferde bulunmak ve aynı acıyı yaşamış insanlarla dayanışma duygusunu geliştirerek depremin etkilerini azaltmak için yeniden Erciş'e gittiklerini söyledi. Konteynerde kalmanın özellikle olaydan çok etkilenen gelini Semiha için faydalı olduğunu ve rahat uyuduklarını belirten Karaduman, halen apartmana girme konusunda tereddütleri olduğunu dile getirdi.  

Torunu Azra'nın sağlıklı büyümesinin kendilerini hayata bağladığını belirten Ahmet Karaduman, "Depremden sonraki ilk aylarda kendimizi toparlamamız biraz zor oldu.  Ama Allah sabırını veriyor. 3-4 aydan sonra bebeğinde sağlıklı büyümesi hayata tutunmamızı sağlayan nedenlerden biri oldu. Sürekli onun yanıdaydık. İlk 6 ayda görev almadım zaten bebeğin yanında olabilmek için. 6 aydolduktan sonrada tekrar Erciş'e dönmeye orda çalışamaya karar verdim. Özellikle gelinimin ve eşimin de orada yaşanan acılara görüp, acıları ile yüzleşmesini istedim. Psikolojilerinin düzeleceğini yardımcı olacağını düşündüm bunun. Hakikatende öyle oldu yavaş yavaş o korkularını yenmeye başladılar. Ama daha da tam atlatmış değiller" dedi.
'ONUN GELECEĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
Azra bebeğin geleceği için çalıştıklarını belirten Karaduman, "Bütün gücümüzle aykata durmaya çalışıyoruz. Hayat devam ediyor. Özellikle Azra'nın yaşını sağlıklı bir biçimde doldurması yürümeye başlaması bizim için önemli. Onun geleceği için çalışıyoruz. Sağlıklı ve hayırlı bir evlat yetiştirmek istiyoruz" dedi. Azra'nın ilk söylediği kelimeni 'Dede' olduğunu belirten Karaduman, "Azra şimdilik sadece bir iki kelime söyleyebiliyor. 'Baba' değil de 'Dede' diyebiliyor. O da Allah'ın bir hikmeti. Yavaş yavaş 'Anne' demeye de başladı. 5-10 metre kadar yürüyebiliyor. Herkese gülücük saçıyor. Gören herkes Azra'yı çok seviyor" dedi.

 
GC(EA/SS)