Bakırköy'de bir otelde gerçekleştirilen 'Sosyal Demakrat Belediyeler Proje ve Hizmet toplantısı'na katılan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu,  burada bir konuşma yaptı. CHP'li Parti yöneticileri ve Belediye başkanlarının bulunduğu salona hitap eden Kılıçdaroğlu, CHP'li belediyelerin projelerin yeterince tanıtamadıkları özeleştirisini yaptı. Belediye Başkanlarından halkla ilişkilere daha fazla önem vermelerini isteyen Kılıçdaroğlu, Kadıköy - Kartal Metrosunun maliyetine ilişkin bazı iddialarda bulundu.


"KİLOMETRE MALİYETİ NEDEN YÜKSEK"


Kadıköy - Kartal Metrosunun kilometre maliyetinin 141 Milyon lira, tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesinin imkanlarıyla yapıldığını söylediği izmir Metrosunun kilometre maliyetinin 56 milyon olduğunu belirten Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:


Değerli arkadaşlarım kullanılan kamu kaynağının hortuma değil, yatırıma gitmesi gerekir. Bunun için sorduk, 'sayın başbakan bu inanılmaz fiyat farkının nedenini anlatın' dedik. Bunu sormak bizim hakkımız. Bu soruyu birkaç kez sorduk. Sayın başbakan 8 Eylül'deki konuşmasında ateş püskürdü. 'Önce sen metro hafif metro nedir, öğren' dedi. Biz öğrenmekten zevk duyarız. Neden İzmir Büyükşehir Belediyesi 56 milyona sen 141 milyona yaptın ? Basit bir soru. İngilizce sormuyorum. Japonca sormuyorum, Türkçe soruyorum.


"BANA BUNUN AÇIKLAMASINI YAP SAYIN BAŞBAKAN"


Türkiye'de ilk metro çalışmalarını Ankara'da Murat Karayalçın'ın, İzmir'de Yüksel Çakmur'un, İstanbul'da da Nurettin Sözen'in yaptığını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, " Şimdi sayın başbakana bir başka soru soracağım. Üsküdar- Ümraniye Çekmeköy hattı. Bu da yeraltı tüneli şeklinde yapılacak,.3 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. Kilometre başına maliyeti 63 milyon lira. Ulaştırma bakanlığı yapıyor 63 milyon liraya. İBB yapıyor 141 milyon liraya. Aynı kentte yapıyor. Bana bunun açıklamasını yap sayın başbakan" şeklinde konuştu.


Başbakanın öfkelenmesi yerine denetim kurullarını devreye sokması gerektiğini söyleyen CHP Genel Başkanı, "Hortumdan nemalananlar hortumun hesabını soramazlar" dedi.


CHP'Lİ BELEDİYELERE AYRIMCILIK YAPILIYOR İDDİASI


Metro yapımında İzmir Büyükşehir Belediyesinin Ulaştırma Bakanlığı'ndan tek kuruş maddi destek almadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, buna karşın İstanbul'daki metro projelerini Ulaştırma Bakanlığı'nın almasının çifte standart olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, " Sayın Başbakan, 'Biz burada muhalafetin belediyesi var diye bakmıyoruz' diyor. Bu cümlesi de doğru değil. İstanbul'da 4, Ankara'da 3 metro hattının yapımını Ulaştırma Bakanlığı üstlenirken, İzmir'de merkezi hükümet tek katkı yapmamıştır" şeklinde konuştu. Ankara'nın durumunun içler acısı olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Ankara'da Karayalçın döneminde yapılan 23 kilometrelik Ankaray metro hattı dışında yeni bir hat yapılamadığını öne sürdü.


İZMİR'İN KENTSEL DÖNÜŞÜM TALEBİ BEKLETİLİYOR


Afet alanlarının dönüştürülmesine ilişkin bir yasanın çıkarıldığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, Yasa kapsamında gerçekleştirilecek 500 milyar dolarlık inşaat işinin kamu ihale yasasının dışına çıkarıldığını  belirterek, " Kul hakkı yemediğini söylüyorsunuz. Bu ülkede her kuruşun hesabının verilmesini istiyorsunuz. 500 milyar dolarlık bir ihaleyi neden kamu ihale yasası dışına çıkardınız?" şeklinde konuştu.


Kılıçdaroğlu İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşüm talebinin bakanlar kurulunda bekletildiğini de öne sürdü.


SAVCILARINIZDAN KORKMUYORUZ


CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, hangi belediye başkanlarına operasyon yapılırsa yapılsın, hepsinin arkasında sonuna kadar durmaları gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu "Belediye başkanlarımıza sahip çıkacağız. Denetimden korkmuyoruz. Sizin savcılarınızdan da korkmuyoruz. Bizim Belediye başkanlarının hesap vereceği tek yer belde halkıdır" diye konuştu.


BAŞBAKAN ANKARA'DA KALDIRIMDA YÜRÜMESİN


Konuşmasının sonunda Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın Ankara'da kaldırımda yürümemesini istedi. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle tamamladı:


"O kaldırım her an çökebilir. Ve biz bir başbakan kaybedebiliriz. 'Sayın Kılıçdaroğlu sen bu sonuca nasıl vardın?' derse, söyleyeyim. Bir vatandaşımızın başına geldi. Üstelik de  meclisten çok uzakta değil. İşine giderken kaldırımda yürüyor, kaldırım çöküyor. Cenazesini 3 km öteden metro çukurundan çıkardılar. Ya kazara sayın başbakan oradan yürüyerek gitseydi ne olacaktı? Üstelik bu tek kişi. Başbakan 50 korumayla geziyor. Çökme ihtimali daha yüksek. O nedenle sayın başbakandan istihramım var. Metro inşaatları bitinceye kadar Ankara'da kaldırımda yürümeyin. Diyeceksiniz ki vatandaş. Ne yapsın vatandaş? Ölümü göze alarak mecburen yürüyecek. Sizin devri iktidarınızda bunlar oldu."


ÖA (MK) (FOTOĞRAF)