TARAFTARLAR MAÇTAN ÖNCE YÜRÜYECEK

Trabzonspor ve Fenerbahçe açısından sezonun en önemli karşılaşması niteliğindeki maç öncesi bordo mavili kulübün taraftarları Türkiye Futbol Federasyonu’nu protesto etmek için büyük bir yürüyüş düzenleyecek. Yarın saat 14.00’te şehir merkezindeki Atatürk Alanı’ndan başlayıp yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Avni Aker Stadyumu’nda sona erecek olan yürüyüşe bordo mavili ekibin tüm tribün gruplarının eksiksiz katılacağı açıklandı. “İsyan sokakta insaf arıyor” sloganıyla düzenlenen yürüyüşle ilgili yapılan duyuruda, “Şikenin değil adaletin sahaya yansımadığı bu ortamda Trabzonspor taraftarları olarak isyanımızın birlikteliğimize yansımasını istiyoruz. Büyük Trabzonspor taraftarının büyük gücünü ortaya koymak amacıyla 6 Mayıs günü tüm Trabzonspor taraftar grupları, dernek ve diğer oluşumları, sivil toplum kuruluşları ve tüm Trabzonspor sevdalılarıyla Meydan Parkı’nda toplanarak omuz omuza, yürek yüreğe H.Avni Aker Stadı’na yürüyeceğiz. Trabzonspor’a gönül veren, emek veren herkesi bu yürüyüşte yanımızda görmek istiyoruz” denildi. Yürüyüşe taraftarların yanı sıra Trabzon’daki sivil toplum örgütlerinin de destek vereceği, Trabzonspor yönetiminden de katılım olabileceği vurgulandı.

PROTESTOLAR MAÇ SIRASINDA DA SÜRECEK

Trabzonspor taraftarları TFF’yi protestolarını karşılaşma sırasında da sürdürecek. Maçın 34. dakikasında “temiz futbol ve adaleti” temsil eden beyaz atletleri ve mendilleri sahaya atacak olan bordo mavili taraftarlar, karşılaşmanın 58’inci dakikasında da TFF’nin 58’inci maddeyi değiştirmesini protesto etmek amacıyla siyah balonlar uçuracak. Ayrıca normal sezondaki Fenerbahçe maçında olduğu gibi Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın fotoğrafının bulunduğu Amerikan Doları banknotları sahaya atılacak. Bazı taraftar grupları da karşılaşmanın 61’inci dakikasında TFF’yi protesto etmek için tribünleri boşaltacak ve bir süre sonra geri dönecek. Süper Final’in lik yarı maçında Emre ile arasında ırkçılık konulu bir tartışma geçen Zokora’ya da tribünlerden büyük destek verilecek ve Fildişi Sahilli oyuncuyu destekleyici pankartlar açılacak.

KULÜPTEN TARAFTARLARA UYARILAR

Fenerbahçe karşılaşmasında herhangi bir olay yaşanmasını istemeyen Trabzonspor Kulübü de, hemen her gün yayınladığı duyurularla taraftarlarını olay çıkarmamaları ve provokasyona gelmemeleri konusunda uyarıyor. Bordo mavili kulüp iki gün önce yayınladığı bildiride şu görüşlere yer verdi:

“Hafta sonu Hüseyin Avni Aker Stadı’nda oynayacağımız müsabakada olabildiğince ve bugünden başlatarak; sakin olmayı bir görev sayıp, akil düşünceyi hakim kılmalıyız. İnanıyoruz ki, bu anlayış ve davranışı koruduğumuz müddetçe kazanan taraf biz olacağız. Bunun gerçekleşeceğinden hiç birinizin şüphesi olmasın! Bu nedenle, hep birlikte yukarda izah etmeye çalıştığımız ortamı sağlayalım, oyuncularımızı rahatlığa taşıyarak tam bir konsantrasyon sağlamalarına yardımcı olalım. Böylece, bugünden müsabaka bitimine kadar onlara; rahat düşünmeyi, endişe etmemeyi, sadece bu maçı nasıl kazanırız anlayış ve düşüncesini aşılamayı yansıtalım. Her türlü provokasyona karşı tedbirli ve dikkatli olalım. Sahaya yabancı madde atılmasını engelleyelim. Aramıza karışması muhtemel gerginlik arayıcılarına fırsat vermeyelim. Maç sırasında oyunu durduracak her türlü hamlenin uzağında kalalım. Gerginlik bekleyenlerin ekmeğine yağ sürmeyelim. Kazanmak için Pazar günü Avni Aker’i dolduralım.”

MEŞALE UYARISI

Trabzonspor, bugün de resmi internet sitesinde, “Trabzonspor’un büyük taraftarına. Tribünü meşaleyle değil, iyi tezahüratla aydınlat” başlığıyla taraftarlara yönelik bir uyarı metni yayınladı. Metinde şu ifadelere yer verildi:

“TFF ile UEFA Talimatları gereği stadyumlarda meşale yakmak, stadyumlara yanıcı, yakıcı maddeler sokmak, sahaya konfeti, su şişesi ve benzeri maddeler atmak, koltuk kırmak, merdiven boşluklarına oturmak ve kötü tezahüratta bulunmak kesinlikle yasaktır. Ayrıca takımımızın bu sezon oynadığı müsabakalarda taraftarlarımızın yaktığı meşaleler ve rakip takım veya takımlara yönelik kötü tezahüratları kulübümüzün ciddi oranda ceza ödemesine neden olmuştur. Bu cezalar her tekrarda katlanarak artmakta ve sonuç olarak daha da ağır boyutlar kazanmaktadır. Ayrıca bu cezaların kulübümüze getireceği zararların yanı sıra, sebebiyet verenler de çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacaklardır. Tüm taraftarlarımızdan konuya gereken hassasiyeti göstermelerini ve takımımızı maç boyunca centilmence desteklemelerini bekliyoruz”.

EMNİYET ALARMDA

Trabzonspor – Fenerbahçe maçı için Trabzon Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü de adeta seferberlik ilan etti. Emniyet Müdürlüğü’nde tüm izinlen kaldırılırdı, çevre illerden takviye polis ekipleri istendi. Fenerbahçe ile Hüseyin Avni Aker’de oynana son maçın 34. dakikasında tribünde bir çok meşale yakılması, sahaya çakı atılması gibi olayları masaya yatıran Emniyet, bu kez kapı aramalarında daha sıkı davranacak. Özel güvenlik elemanlarının kapılarda yaptığı aramalara polisler de katılacak, tribüne meşale, maytap, kesici alet gibi malzemelerin sokulmaması sağlanacak. Seyircilerin stadyuma gelirken yanlarında getirdikleri dürüm türü yiyeceklerin aranması için de kapıdaki görevlilere talimat verildiği öğrenildi. Ayrıca stadyumdaki büfelerde satılacak pet bardak şeklindeki sular da kapakları açıldıktan sonra seyircilere verilecek.

KAMERA SAYISI ARTACAK

Olaylı ilk maçta sahaya yabancı madde atanları tespit etmek için kullanılan polis kameralarının görüşünün meşale dumanları yüzünden sıfıra inmesi ve görüntülerden yararlanılamaması nedeniyle, tribünlerin üst kısımlarını da görebilecek şekilde yeni kameralar yerleştirilecek.

FENERBAHÇE İÇİN BAŞBAKAN TEDBİRİ

Şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Novotel’de konaklayacak olan Fenerbahçe’nin stadyuma gelişi ve maç sonrasında havalimanına gidişi sırasında da üst düzey güvenlik tedbirleri uygulanacak. Trabzon’da oynanan son maçta olduğu gibi İstanbul’dan gelen güvenlik görevlileri sarı – lacivertli takımı ve yönetimi taşıyan otobüslerde görev yaparken, Trabzon polisi ve Jandarması da kafileyi adım adım izleyecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gezilerinde uygulanan güzergah koruma yöntemiyle üst geçit ve viyadüklerin üzerine polisler yerleştirilecek ve kafileye yüksekten herhangi bir yabancı madde atılması olasılığı ortadan kaldırılmaya çalışılacak. Ayrıca Fenerbahçe’nin konaklayacağı otelin Jandarma bölgesinde olması nedeniyle de otel çevresinde jandarma ekipleri güvenlik tedbiri alacak. Fenerbahçe’nin maç sonrası İstanbul’a dönmek için gideceği havalimanında da herhangi bir tatsızlık yaşanmaması için boş olan dış hatlar terminalinden uçağa alınmasının beklendiği ifade edildi.

BİLETLER TÜKENDİ

Trabzonspor taraftarları Fenerbahçe maçına büyük ilgi gösterdi ve Perşembe günü satışa çıkan biletler iki gün içinde tükendi. Fenerbahçe maçını Avri Aker Stadyumu’nda yaklaşık 24 bin bordo mavili taraftarın izlenmesinin beklendiği vurgulandı. Bu arada derbilerde rakip takım taraftarlarına uygulanan yasak nedeniyle, misafir takım seyircilerine ayrılan bin 500 kişilik tribüne de Trabzonspor taraftarlarının alınacağı öğrenildi.

FENERBAHÇE İLE 108’İNCİ RANDEVU

Trabzonspor ile Fenerbahçe yarın 108. kez karşı karşıya gelecek. 13 Şubat 1974 tarihinde, Trabzon Hüseyin Avni Aker Stadı'nda yapılan ve 0-0 berabere sonuçlanan Türkiye Kupası çeyrek final maçıyla başlayan rekabette, Trabzonspor’un 37, Fenerbahçe’nin 41 galibiyeti bulunuyor. 29 maçta ise eşitliği bozan taraf olmadı. Fenerbahçe’nin attığı 130 gole bordo mavililer 125 golle cevap verdi. Trabzonspor ile Fenerbahçe arasında ligde oynanan müsabakalarda bordo mavililer 22, Fenerbahçe ise 31 galibiyet elde etti. 24 karşılaşmada ise taraflar eşitliği bozamadı. Fenerbahçe'nin ligdeki 100 golüne, Trabzonspor 84 golle yanıt verdi. Trabzon’da oynanan 43 maçta ise Trabzonspor’un rakibine karşı 20 – 12’lik üstünlüğü bulunuyor.

GÜNEŞ’İN KAFASI KARIŞIK

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, Fenerbahçe karşısında sahaya süreceği takımı netleştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Galatasaray ile İstanbul’da oynanan maçta sakatlıkları nedeniyle forma giyemeyen Halil ve Volkan ile maçın ilk yarısında sakatlanan Mustafa Yumlu’nun durumlarının maçtan önce yapılacak son kontrollerde netlik kazanacağı açıklandı. Güneş’in Mustafa’nın forma giyememesi halinde Glowacki’ye defansta görev vermesi bekleniyor. 

MUHTEMEL KADRO

Tolga– Celustka, Giray, Mustafa (Glowacki), Cech – Serkan, Zokora, Colman, Adrian, Olcan – Burak

BİLET FİYATLARI: Maraton 40, kapalı kenar 70, kapalı orta 100, VIP 200, VIP Özel 400 TL



ÖA(TM/Aİ)