Olağanüstü bir ışık şölenine dönüşen kapanış seremonisinde ünlü İngiliz rock grubu Cold Play, Rianna ve Jay Z, 80 bin kişiyi şarkıları ile coşturdu. Binden fazla gönüllünün yer aldığı seremoninin açılışı, Afganistan'daki patlamada bir kolunu ve bacaklarını kaybeden Kaptan Luke Sinnott İngiliz bayrağını taşımasıyla başladı.

Kapanış seremonisi Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'un paralimpik bayrağı Rio Belediye Başkanı Eduardo Paes'e devretmesinin ardından Brezilyalı bedensel engelli dansçı ve performansçıların gösterisi ile sürdü.

Görme engelli şarkıcı Lissa Hermans'ın İngiltere ulusal marşını okuduğu seremonideki havai fişek gösterisi büyük beğeni topladı.

Törende bir konuşma yapan Londra Olimpiyat Komitesi Başkanı Coe, bu oyunlardan sonra sporun ve engelli olmanın aynı şekilde düşünülmeyeceğini söyledi.

Diğer olimpiyat seremonilerinden farklı olarak oyunlara katılan 4 bin 200 sporcu ana sahnenin bulunduğu alana oturtuldu.

10 MİLYON STERLİNLİK BİLET SATIŞI

Organizatörler paralimpik oyunlarında, 2.7 milyon biletin satıldığı açıklarken yaklaşık 10 milyon sterlin tutarında satış olduğunu tahmin ediyor.

Hem katılım hem de madalya sayısında kendi rekorunu kırdığı paralimpik oyunlarında Türkiye, 10 madalyanın sahibi oldu.

Paralimpik oyunlarındaki altın madalya sıralamasında Çin Halk Cumhuriyeti 95 madalya ile listenin ilk sırasında yer alırken Rusya 35 madalya ile ikinci, İngiltere ise 33 madalya ile 3. sırada yer aldı. 2016 yılındaki Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Brezilya'nın Rio kentinde yapılacak.