Türkiye, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nın İstanbul’da düzenlenmesi için tek vücut oldu. IOC üyeleri incelemelerini sürdürürken, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, talip olduğumuz dev organizasyonun sloganını açıkladı: “Birlikte Köprüler Kuralım” İşdünyasından ve tesislerin yapımını üstlenen TOKİ’den de sonuna kadar destek sözü geldi.

Uluslararası Olimpiat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adayları Tokyo ve Madrid’den sonra İstanbul’da başlattıkları incelemelerini sürdürüyor. Çarşamba günü ülkemizden ayrılacak olan heyetin gözüne girebilmek için devlet ve millet el ele vermiş durumda. Cumhurbaşkanlığından hükümete; işadamlarından tesislerin yapımını üstlenen Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) kadar herkes üzerine düşen desteği veriyor.

    Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, aday olduğumuz dev organizasyonun sloganını dün açıkladı. Conrad Otel’deki toplantıda, Türk ve yabancı basın mensuplarına sunum yapan Kılıç, ‘İstanbul 2020’nin sloganının ‘Bridge Together (Birlikte Köprüler Kuralım)’ olacağını kaydetti. İstanbul’un doğu ile batı, Avrupa ile Asya, medeniyetler, kültürler, inançlar arasında köprü olduğunu belirten Bakan Kılıç, “İstanbul geçmiş ve gelecek arasındaki en kuvvetli köprüdür. İstanbul 2020’nin ‘Bridge Together’ sloganıyla birlikte sadece Türk halkına ve Türkiye’ye değil, olimpik değerlere önem veren bütün insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. İstanbul 2020’nin olimpik değerlerin temsil ettiği dostluk, barış, kardeşlik, sevgi, uzlaşı ve hoşgörü iklimine önemli katkılar sağlamasını Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan adına bir kez daha temenni ediyorum.” dedi. Kılıç, Türkiye’de her kesimin olimpiyatlar için tek vücut olduğunu da kaydederek yapılan ve yapılması planlanan tesisler hakkında da bilgiler verdi.

     Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç da, iş dünyasının, İstanbul 2020 Olimpiyatları’nı fırsat olarak gördüğünü söyledi. Koç, IOC üyelerinin 14 temasından biri olan ‘pazarlama’ hakkında yerli ve yabancı gazetecileri bilgilendirdi. Koç ailesi olarak da bu hayale çok inandıklarını vurguladı.

     TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ise, oyunlar için yapılacak tesislerin zamanından önce teslim edileceğini dile getirdi. Karabel, ‘İstanbul 2020’ye ayrılan bütçenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın kaydettiği gibi 20 milyar dolara yakın olduğunu anlattı.

    Ayrıca yerli ve yabancı medya çalışanları, BJK İnönü Stadı’nı gezdi. Gazetecileri müze kapısında Beşiktaş Başkanı Fikret Orman’ın yanı sıra yöneticiler, Teknik Direktör Samet Aybaba, Senegalli forvet Mamadou Niang, çeşitli branşlarda forma giyen sporcular ile şube idarecileri karşıladı. Orman ziyarete ilişkin şunları aktardı: “Olimpiyatlar ülkemiz ve kulübümüz için çok önemli. Biz de tüm desteğimizi vermek istiyoruz.”

Halkın oyunlara desteği çok büyük

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin gerek İstanbullular gerekse de Türkiye’nin diğer şehirlerinde yaşayanlar üzerinde yaptırdığı araştırmanın sonuçları açıklandı. IOC’nin değerlendirmesine göre İstanbullular yüzde 83’lük bir oranla İstanbul’un olimpiyat adaylığını istiyor. İstanbul 2020 Adaylık Komitesi’nin saha çalışmasında bu rakam yüzde 94 olarak belirlenmişti. IOC’nin anketinde Türkiye genelinde İstanbul’un adaylığına destek oranı ise yüzde 76 çıktı. Bu rakam, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi’nde yüzde 89’du.