Türkiye, atletizm dalında ilk kez bir Dünya Şampiyonası'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 9-11 Mart tarihlerinde Ataköy Atletizm Salonu'nda gerçekleştirilecek 14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası öncesi hazırlıklar tamamlanmaya başladı. Şampiyona öncesi yapılan son hazırlıkları Ataköy Atletizm Salonu'nda takip eden Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, DHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Organizasyon yönünden hiçbir eksiğin kalmadığını açıklayan Terzi, şunları söyledi:

"Şampiyonaya 3 günümüz kaldı. Ülkemizde ilk kez bir dünya şampiyonası organize ediyoruz. Bunun mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. Şu an 7 bin 500 kişilik salonumuz hazır. Organizasyon yönünden hiçbir eksiğimiz kalmadı. Burada yaptığımız test çalışmaları da başarıyla geçti. Şu an tüm hakemler olarak, görevliler olarak, gönüllüler olarak hazırız. Bu bakımdan yurt dışından gelecek misafirlerimizi bekliyoruz. 173 ülke ve 685 sporcu katılacak. Ülke katılım sayısı olarak dünya şampiyonalarında rekor kırmış durumdayız. Bundan da sevinç duyuyoruz. Her şey düzgün."

"26 BRANŞTA DÜNYANIN EN İYİ SPORCULARI GELECEK"

Şampiyonaya, 26 branşta dünyanın en iyi sporcularının geleceğini vurgulayan Terzi, "Bu 26 branşta gelecek sporcular, olimpiyat ve dünya şampiyonları. Son sırıkla yüksek atlamada Elena Isinbaeva 5.01 metrelik atlayışı ile rekor kırdı. Rekorların da burada devam etmesini istiyoruz. Eğer burada da rekor kırılırsa İstanbul, atletizm tarihine geçecektir ve bundan büyük mutluluk duyacağız. Türk sporcular ise 26 branşın 16'sında yarışıyor. 10 erkek ve 10 bayan sporcumuz var. Bizim de madalya alma şansımızın olduğu branşlar var. Mesela 1500 metrede İlham Tanui Özbilen ve Kemal Koyuncu, uzun atlamada Karin Melis Mey'in madalya şansları var. Buraya katılan sporcularımız arasında yarı final ve final koşacak sporcularımız da var. Hem organizasyon olarak, hem de sportif başarı olarak sporcularımızdan beklentilerimiz var" dedi.

"ATLETİZMDE AVRUPA DÜZEYİNDE BİR ÜLKEYİZ"

Türkiye'nin, atletizmde Avrupa düzeyinde bir ülke olduğunu ifade eden Mehmet Terzi, "Atletizmde yerimiz belli. Çünkü 2010 yılında Avrupa'da Barcelona'da 50 ülke arasında 5. olduk. Geçen yıl da İzmir'de yapılan Avrupa Takımlar Atletizm Şampiyonası 1. Lig Yarışmaları'nda tarihimizde ilk kez Süper Lig'e yükseldik. Bundan sonra Avrupa'nın en iyi 12 ülkesiyle mücadele edeceğiz bundan sonra. Bu da bizim için başarıdır. Ama dünya şampiyonaları ve olimpiyatlarda da madalyalar alıyoruz. Pekin Olimpiyatları'na 16 kişiyle gitmiştik ve 2 gümüş madalya alıp, 7 final yarışmıştık. 2012 Olimpiyatları'na şu an 23 sporcumuz gitmeye hak kazandı. Biz 30-35 sporcuyla gitmek istiyoruz. Pekin'in 2 katı sporcumuz olacak. Hem olimpiyatlarda alacağımız madalya, hem finalde koşacak sporcularımızın sayısı bakımından iyi bir rakamla gidiyoruz. Bundan da mutluluk duyuyoruz. Nisan ayında atletizm sezonumuz başlayacak. Sporcularımızın barajları aşması için 8 Temmuz'a kadar süremiz var. Dün Mersin'de yapılan Çekiç Atma Şampiyonası'nda bir sporcumuz daha B barajını aştı. Bundan da mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.

"ATLETİZMDE DÜNYA ŞAMPİYONASI ORGANİZE ETMEYEN HİÇBİR ÜLKEYE OLİMPİYATLARI VERMİYORLAR"

İstanbul'da düzenlenecek Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'nın, Türkiye'nin 2020 Yaz Olimpiyat Oyunları'na aday olması açısından önemini vurgulayan Atletizm Federasyonu Başkanı Terzi, şu ifadeleri kullandı:

"IAAF'ın ikinci presjtili yarışı Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, birincisi ise açık havada yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası'dır. O bakımdan çok önemli bir şampiyonaya ev sahipliği yapıyoruz. Atletizmde dünya şampiyonası organize etmeyen hiçbir ülkeye olimpiyatları vermiyorlar. Biz onun altyapısını hazırlamış oluyoruz. Aynı sorumluluk da var tabii ki üzerimizde. Bu nedenle titiz davranıyoruz, titiz çalışmalarımız devam ediyor. Salonumuzda da son rötuşlar yapılıyor. Açılışla ilgili ışıklandırmalar düzenlendi, ses ayarları yapıldı. Tüm eksikler tamamlanıyor. Şampiyona için son günleri yaşıyoruz. 9-11 Mart'taki Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'na sporseverleri bekliyoruz. Dünyanın en iyileri burada olacak, böyle bir fırsatı kaçırmasınlar. Salonu doldurarak, tüm sporcuları alkışlamalarını istiyoruz."

"REKLAM FİLMİNDE, TÜRK GELENEKLERİNİ ŞAMPİYONADA YAŞATMAK İSTEDİK"

İstanbul'da yapılacak Dünya Salon Atletizm Şampiyonası için hazırlanan ve büyük beğeni toplayan reklam filmiyle ilgili olarak da Terzi, şunları söyledi:

"Bu fikir, Filika Reklam Şirketi'nden çıktı. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası, Türk salonuyla mukayese edildi. Salonda ne varsa, danteller gibi annnelerimiz süslediği şeyler bu reklamda kullanıldı. Engelli yarışlarda dantel kullanıldı. Sırıkla yüksek atlamada sporcu mindere düştükten sonra yukarı bakıyor ve avizeleri görüyor. Salonda büfelerimiz ve onların içinde vazo ve cam eşyalarımız var, aynı şey burada da gözüküyor. Burada da dünya şampiyonasından ve sonuçlarla ilgili bilgiler var. Türk geleneklerini burada yaşatmak istedik. Son olarak da madalya kazanan sporculara çay ikramımız var. Bu da misafirperverliğimizi gösteriyor. Atılan güllenin halının üzerine düşmesi ve sert zemine etki etmemesini, güllenin sıçradığını gösteren bir bölüm var. Türk geleneklerini bu şampiyonaya uygun şekle getirmek istediler. Biz de bundan mutluluk duyduk."


OS(OS/FG)