20 ülkeden toplam 111 takım, 355 araç ve 666 yarışmacının katıldığı yarışma geçen 28 Nisan'da Almanya'dan start alarak başladı. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de sona erecek olan etkinliğe katılan ralliciler İstanbul'a ulaştı.

Organizasyonun Türkiye sorumlusu Nadir Serin, DHA'ya yaptığı açıklamada, "Allgeau-Orient Rallisi'nin 7'ncisini düzenliyoruz. Almanya'nın güneyi Oberstaufen'dan yola çıktık. 28 Nisan'da start verildi ve 30 Nisan itibariyle Türkiye'ye giriş yapılmaya başlandı. Bu sene 20 ülkeden 111 takım, 355 araba ve 666 yarışmacı katılmaktadır. Katılım ve etap olarak dünyanın en büyük rallisi olan bu yarışmada Almanya'dan Bakü'ye 9.000 km yol gidilmektedir. Bu organizasyonun ana sponsorluğunu Birleşmiş Milletler ve Dünya Gıda Örgütü yapmaktadır. Türkiye'nin Avrupa Birliği Genel Sekreteri Egemen Bağış'ın bakanlığıyla birlikte Turizm Bakanlığı, Spor Bakanlığı ve İstanbul Valiliğiyle ortaklaşa bir çalışma yapılmaktadır. Bu sene Fatih Belediyesi de kooperasyon partnerimizdir. Yarışmacılar Galata Köprüsü üzerinde toplanmaktadır ve yarın da Sultanahmet'e geçilecek" dedi.

AYNI ZAMANDA HEM YARIŞMA, HEM ÖDEV

Nadir Serin ayrıca, yarış içinde takımların hepsinin bazı ödevlerinin olduğunu da vurgulayarak, "Yarışımızda ödevler var ve yarışmacıların hepsi bu ödevleri gerçekleştirmek zorundadır. Bu ödevlerden bir tanesi Sırbistan'da, biri de Oyo yerel gazetesi almak ve kiril alfabesiyle yazıldığı için onun tercümesini yapıp, o anki haberi gündemimize işlemek zorundayız. Türkiye'de ödevlerimiz biraz daha kapsamlı. Mesela, bütün yarışmacılar 'Olmaz Olmaz' Azeri şarkısını ezberlemek ve getirdikleri müzik aletleriyle çalmak zorunda. Bunları yapmış olduğumuz konser yerlerinde söyleyeceklerdir. Her ilde 30 tane müzik aletini de bizimle beraber söyleyen müzik okuluna bağışlayacağız. Ralli'nin en büyük etabı Türkiye'dir ve yaklaşık 10 günümüz Türkiye'de geçmektedir. Sırasıyla Edirne'den giriş yaptık ve Edirne Valiliğiyle beraber küçük bir organizasyon gerçekleştirdik. İstanbul bizim için çok önemli, 4 günümüz İstanbul'da geçmektedir. İstanbul'daki katılıma Egemen Bağış da katılacak ve burada 50. yıl anıtı yapılacak. Ödevlerden biri de bütün yarışmacılar bulundukları illerde Türklerin ilk çalıştığı fabrikalardaki bir parçayı getirip Sultanahmet'te 50. yıl anıtına takacaklar. Sırasıyla Kocaeli'ndeki Körfez Pisti'nde bir tur atılacak. Daha sonra Çorum Beyazkale'den Samsun'a geçilecek. Samsun'da Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç karşılayacak. Bütün yarışmacılar kendi tuttuğu takımın formasını ya da bayrağını Bakan Kılıç'a hediye edecekler. Devamında Trabzon, Trabzon'dan Ağrı Dağı, Ağrı Dağı'ndan sonra Kars'a geçilecek. Kars'ta bir anaokulu yaptırıyoruz. Kars'tan sonra Ardahan ve 10 Mayıs'ta da Türkiye terkedilip Gürcistan üzerinden Bakü'ye gidilecek" diye konuştu.


GH(UD/FG)