Almanya'da yeni ‘Modern Vatandaşlık Yasası’nın hükümet tarafından kabul edilmesini sevinçle karşılandı, ancak bazı eksikliklerin giderilmesi gerektiği ifade edildi.

Oscar'a aday yönetmen Çatak, figüran oyuncu arıyor Oscar'a aday yönetmen Çatak, figüran oyuncu arıyor

Konuya yönelik yoğun ilgi gçsteren vatandaşlar yasa tasarısında çocuklarını yalnız yetiştirenlere, engellilere ve öğrenimlerini sürdürenlere de kolaylık sağlanmasını istedi, Alman vatandaşlığını aldıktan sonra 2000 yılından sonra Türk vatandaşlığına geçtikleri için vatandaşlığı iptal edilen vatandaşların tekrar vatandaşlık için başvuru yapmaları gerektiği dile getirildi.

TÜRK TOPLUMU MEMNUN AMA MESAFELİ

Halihazırda başvuru sayısıyla zorlanan birimlerin gerekli tedbirleri almasını isteyen Sofuoğlu, RND’ye yaptığı açıklamada, “Ancak yetkililerin tüm bu başvuruları işleme koyamayacağını varsayıyorum. Bu yüzden daha fazla kişinin işe alınması gerekiyor. Ofislerde zaten aşırı iş yükü var” dedi. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ise yasanın yeni yılın ilk aylarında yürürlüğe girmesinin beklendiğini ifade etti.

Eleştirmenler engellilerin, bekar ebeveynlerin ve yaşlıların dezavantajlı olduğundan şikayet ediyor
Taslak yasaya göre, yabancıların gelecekte sekiz yıl sonra değil, beş yıl sonra vatandaşlığa alınabilmesi öngörülüyor; özel durumlarda ise üç yıl sonra bile Alman vatandaşı olmak mümkün.

Öte yandan yasa tasarısında birden fazla vatandaşlığa da izin verilmektedir. Yasa tasarısı Meclis'te onaylanırsa başvuru sahiplerinin kendi geçimlerini sağlamaları ve aşırı eğilimlerden uzak kalmaları gerekiyor. Yine yasaya göre, 'eski Federal Cumhuriyet'e veya Doğu Almanya'ya 1990'dan önce gelen misafir veya taşeron işçilerin önündeki engeller yeniden kaldırılmalı ve onların vatandaşlığı sorunsuz kabul edilmelidir' ifadesi dikkat çekmekte.

Federal Ayrımcılıkla Mücadele Dairesi Başkanı Ferda Ataman, sosyal yardım alan engellilerin, bekar ebeveynlerin ve yaşlıların genellikle güvenli bir geçim için gerekli koşulları karşılayamadıkları için yasada muaf tutulduklarını belirterek yasa tasarısını eleştirdi. Kabine kararının ardından çarşamba günü yasa taslağını sunan Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), yasa, "dünyanın en modern göç yasalarından birine doğru atılmış bir adımdır" dedi.