Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’ın sosyal paylaşımTwitter’de yazdıkları nedeniyle 10 ay hapis cezasına çarptırılması dünya basınının gündemine oturdu.

DÜNYA BASININDA GENİŞ YER BULDU

Dünyanın önemli gazeteleri ve yayın kuruluşları Say’ın hapis cezası haberine sayfalarında geniş yer ayırdı. İngiliz yayın kuruluşu BBC, ‘Türk piyanist İslamı aşağıladığı için mahkum edildi’ başlığını kullandığı haberinde, Say’a İslami değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verildiğini yazdı. Say’ın mahkemeye katılmadığını ancak suçlamaları reddettiğini aktaran BBC, sanatçının bunların siyasi temelleri olduğu savunmasını yaptığını ekledi.

KARAR NEDENİYLE AB, TÜRKİYE'Yİ ELEŞTİRDİ

İngiliz Telegraph gazetesi de Say’ın Twitter’da İslami değerlere hakaret ettiği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldığını aktarırken Say’dan ‘dünyaca ünlü piyanist’ olarak söz etti.

Say’ın davanın arkasında olması nedeniyle Adalet ve Kalkınma Partisi'ni suçladığını yazan gazete, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yi kararı nedeniyle eleştirdiğine dikkat çekti.

"TÜRKİYE İÇİN ÜZÜCÜ KARAR"

İngiltere’nin en saygın gazetelerinden Guardian da Fazıl Say’ın 10 ay hapis cezasına çarptırılması kararını ‘Türkiye için üzücü’ bulduğu yorumunu aktardı. Gazete Türkiye’de sanatçıların ve entellektüellerin fikirleri yüzünden hedef alındığını ve Fazıl Say’ın hükümetin ifade özgürlüğü alanındaki tutumundaki endişeleri yenilediğini savundu.

Haberi, ‘Türk piyaniste hapis cezası’ başlığıyla duyuran Financial Times gazetesi de, Say’ın davasının uluslararası alanda gözleri Türkiye’ye çektiğini yazdı.

Financial Times, Say’ın ‘ülkem adına çok üzgünüm. Bu karar hiçbir hatam olmamasına karşın kendimden çok Türkiye’deki düşünce özgürlüğü ve inancı konusunda endişe verici’sözlerini aktardı.

Le Monde, Le Figaro, Le Parisien Fransız gazeteleri haberi internet sitelerinde manşetten verirken, France İnfo, RMC, Europe 1 haber radyoları, BFM, France 24, TF1 televizyonları da haberi ilk sıradan duyurdular.

 

Fazıl Say'ın "Twitter'de Ömer Hayyam'ın bir dörtlüğünü paylaştığı için mahkum edildiği" haberi ile  birlikte Türkiye'de ifade özgürlüğüne bir darbe daha vurulduğunu belirten Fransız basın kuruluşları, Türkiye'de ilk defa "İslam'a hakaretten" bir sanatçının mahkum edildiğini duyurdular.