12 belediyesine kayyum atanması ve üç gün önce 4 belediye başkanının tutuklanması üzerine TBMM’yi boykot eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, çalışmalarına Diyarbakır’da devam ediyor.

Milletvekilleriyle birlikte Diyarbakır’a gelen Eş Genel Başkan Sezai Temelli, VOA Türkçe’den Mahmut Bozarslan’ın sorularını yanıtladı.

Suriye’de artık Kürtlerin olmadığı bir çözümün mümkün olmadığını dile getiren Temelli, Türkiye’nin Suriye politikasını, “İktidarın stratejisi çökmüştür. Bu iktidarın çok uzun yıllardır dile getirdiği Suriye tezleri çökmüştür ve teşhir olmuşlardır. Kürt düşmanlığı teşhir olmuştur. Dış politikası iflas etmiştir. Bu başarısızlık beraberinde Türkiye’de özellikle demokratik çözüm ve demokratik anayasa konusunda önemli açılımlar getirebilir” ifadelerini kullandı.

Temelli devamında ise şunları söyledi:

“Bu yüzden tüm Türkiye toplumuna, Türkiye’deki tüm yapılara, toplumsal muhalefete çağrı yapıyoruz. Bu böyle gitmez. Bu teşhir oldu. Şimdi inisiyatif alma zamanı, bütün dünya kamuoyu bunu teyit ediyor. Türkiye’deki iktidar bu eleştirilere kulaklarını kapatıyor, ısrarla kendi politikalarını dayatmaya çalışıyor ama bunun böyle gitmeyeceği çok çıplak bir şekilde ortadadır. Bütün bu olumsuz fotoğrafa rağmen, 120 kilometrelik alanda cep yaratılması. Diğer taraftan yapılan anlaşmalar sonucu bölgede birçok uluslararası gücün daha fazla inisiyatif alması, kısa vadede olumsuz bir hava yaratsa da, uzun vadede artık şunu söyleyebiliriz; Suriye’de çözümün gerçekleşebilmesi için bir masaya ihtiyaç vardır. Demokratik bir Suriye için siyasi çözüme ihtiyaç var, o siyasi çözümün en önemli parçası da artık Kürtlerdir. Bu daha da netleşmiştir. Bütün dünyanın kafasında net bir şekilde oturmuştur. Artık Suriye'de çok farklı bir gelişme yaşanacaktır. Bunu iktidar kendi başarı hanesine yazsa da orta ve uzun vadede iktidarın bu girişimi nedeniyle Suriye’deki siyaset başka bir yere kaymıştır. Bu meseleyi, artık buradan okuyup önümüzdeki dönem Suriye’de siyasi çözüm, Kürtlerin bu siyasi çözümde bileşen olması, hukukun içinde kendini en geniş anlamda temsiliyetini sağlayabilmesi için çaba gösterilmelidir.”

“CHP İSTANBUL SEÇİMLERİNDEKİ STRATEJİMİZDEN YETERİNCE DERS ÇIKARMADI”

İstanbul seçimlerinde Millet İttifakı’na destek veren HDP’nin, CHP’nin Barış Pınarı harekâtına karşı tutumuna nasıl yaklaştıkları konusunda da Temelli, seçim sürecindeki destekten pişman olmadıklarını ve desteklerinin stratejik olduğunu ifade etti.

Temelli, gelecekte destek verip vermeyecekleri sorusunaysa, “Biz CHP’yle bir ittifak yapıp, CHP adayı kazansın diye bir pozisyon almadık. Millet İttifakı içinde yer almış bir parti değiliz. Biz AKP-MHP faşizmine karşı bunun stratejik taktiği neyi gerektiriyorsa, onu uygulayıp mücadele ettik. CHP, bundan kendine düşen hesabı, dersi yeterince çıkarmamış olabilir. Umarım gelecekte çıkarır. Ama şunu çok net söylüyorum; herkes bu konuda çok rahat olsun. Türkiye siyasetini HDP belirler. Türkiye siyasetinde aritmetik değil, başkan, milletvekili sayısı değil, Türkiye siyasetinin yörüngesinin belirlenmesi önemlidir. Bunu belirleyen güç HDP’dir. Kürt halkının mücadelesidir. Önümüzdeki döneme dair konuşabilmemiz için diğer bütün yapıların nasıl pozisyon alacağını görmemiz lazım. Bu strateji başarılı olmuştur. Bu strateji sayesinde belediye başkanlıklarının el değiştirmesi olarak meseleyi değerlendirerek bir alana sıkıştırmak hatalı olur. Bugün iktidarın beka sorunu bütün çıplaklığıyla ortadadır, iktidar tutunamamaktadır. Şiddetin ve baskının nedeni budur. Bu artık iktidar için son perdedir, bu iktidardan bu ülke kurtulmalıdır. ‘Faşizmi yıkacağız, Türkiye’yi demokratikleştireceğiz’ dedik. Şimdi düne göre Türkiye’de demokratikleşme umudu daha da yükselmiştir” yanıtını verdi.