Meral Akşener, yollarının kesildiği noktada polis barikatlarının önünde saatlerce Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün yolu kapatma kararını yazılı olarak görmek istediğini söyleyerek bekledi.

Alandan ayrılmadan önce bir açıklama yapan Akşener, “Bu yolculuk devam edecek” dedi.

Akşener, “Şimdilik evimize gidiyoruz. İktidara sesleniyorum, ne yaparsanız yapın Ülkücü hareketi engelleyemeyeceksiniz. Adalet istiyoruz diyenlerin yolculuğunun en güçlü olan bu milli irade hareketinin önüne geçemeyeceksiniz” dedi.

"MHP'nin itibarına leke sürülmüştür"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise bugün kurultay için bir araya gelenlere sosyal medya üzerinden sert tepki gösterdi.

Bahçeli, akşama doğru yaptığı açıklamada, “Milliyetçi Hareket Partisi’nin itibar ve saygınlığına bugün leke sürülmüştür” dedi.

Bahçeli, “Tomaların önüne dikilip barikatlara tutunarak poz verenlerin partimizin geleceğinde söz ve yetki sahibi olması hayal ötesi bir durumdur” dedi.

Bugün yaşananları “milattır ve keskin bir kırılmanın ilanıdır” diye tarif eden Bahçeli, “Olağanüstü Kurultay bahanesiyle delegelerimizi toplayıp korsan gösteri ve yasa dışı eylem yapan malum isimler haddi ve çizmeyi aşmıştır” dedi.

TOMA engeli



Sabahın erken saatleri, Ankara'da havalaanına doğru yoğun bir trafik başlıyor. Geniş yolun kenarlarına park etmiş yüzlerce araç ve otobüs tartışmalı MHP kurultayının yapılmak istendiği otele gitmek için yola çıkmış vaziyette.

Ancak Kurultay'ın toplanmak istediği otele birkaç kilometre önce yol polis barikatıyla kapanmış, barikatın arkasında TOMA'lar vardı.

"Allah'ım kurtar bizi şu Bahçeli'den"

Araçlarından inerek barikatın önünde oluşan toplanma alanına yürüyen MHP'liler ise kararlıydı.

Yürüyen yüzlerce kişiden biri "Biz 13 senedir değil, 40 yıldır yürüyoruz bu yolları" diyor AKP'lilere bir göndermede bulunarak.

Barikatın önü ise küçük bir miting alanına dönmüş. Genel başkan adayları Koray Aydın ve Meral Akşener'in fotoğrafları, resimleri bulunan pankartlar yan yana. Polis barikatlarına da bu pankartlar asılmış.

En çok atılan sloganlardan biri "Hareketin engeli Devlet Bahçeli" ve "Devlet Bahçeli istifa" oluyor. İlk slogan aslında Bahçeli için yıllardır atılan bir sloganın değiştirilmiş hali. Orijinali "Hareketin lideri Devlet Bahçeli" idi.

Sinop, Samsun, Sivas, Antalya ve onlarca başka ilden gelenler ise coşkulu. Değişim olma ihtimalinin sevinci var biraz da. Eski seçim şarkılarından biri çalarken MHP'lilerden biri "60 yaşında bana bu heyecanı yarattı ya Allah razı olsun bu hareketten" diyor.

Bir başkası kollarını havaya açarak, "Ey mübarek Allah'ım kurtar bizi şu Bahçeli'den" dua ediyor.



"Bütün adaylar bizim"

Bu yakarış MHP'lilerin bir kısmı için kritik önem taşıyor. O kadar ki, belki de Türkiye siyasi tarihinde ilk kez genel başkan adayı olan dört siyasetçi ve onların destekçileri bir arada hareket ediyor, aynı sloganları atıyor.

Bu durumu sorduğum MHP'liler, "ayrı gayrı yok bütün adaylar bizim" diyor.

Aynı zamanda "Saray"ın kurultayı engellediğini düşünenler de var.

Samsun'dan gelen delegelerden biri olan Mehmet Akyüz, "Saray'ın, AKP'nin mevcut durumdan memnun olması, kendi hakimiyetinin devam ettirmesi için, mevcut durumu desteklemesi ile bizim kongremiz engellenmiştir" diyor.

Alanda atılan sloganlar kadar partinin aracından yapılan anonslar da dolduruyor alanı. O anonsların amacı ise delegeleri hazirun defterinin imzalanmasına çağırmak.

Genel başkan adaylarının alana girmesiyle, bu kez kalabalıkta bundan sonra ne olacak beklentisi hakim oluyor.

Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Ogan ve Ümit Özdağ barikatın önüne gidiyor ve MHP Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu açıklamayı okuyor.

Halaçoğlu dört aday adına okuduğu açıklamada, "MHP sahipsiz değildir, son sözü genel başkanlar değil kurultaylar söyler" diyor.

Haluk Kırcı'dan muhaliflere destek

Bildiride ayrıca, "Tanık olduğumuz sürece genel merkezin talebiyle, AKP'nin kolluk kuvvetleri kurultay yapmamızı engellemektedir. Kurultay kolluk gücüyle engellenmektedir. Türk demokrasisi ve hukuk sarsılmıştır. Hukukun üstünlüğü çiğnenmiş adalet duygusu yaralanmıştır. Hükümet yargıya darbe yapmıştır. Anayasa ve hukuk düzeni askıya alınmıştır. Hiç kimse boşuna beklemesin, avuçlarını ovuşturmasın" diye ifade ediyor parti içindeki muhaliflerin görüşlerini.

Bu sırada kurultay sürecine destek vermeye gelen dikkat çekici isimler de var.

1978 yılında Bahçelievler 7 Türkiye İşçi Partili genci öldürmekten hüküm giyen ve 2010 yılında tahliye olan Haluk Kırcı bir koruma çemberi içinde alandan ayrılırken görülüyor. "Reis" seslenişleri arasında bazen durup, onunla fotoğraf çektirmek isteyenlerin ısrarlı ricalarını yerine getiriyor.

Ardı ardına alınan mahkeme kararlarıyla bir hukuki karmaşaya konu olan bu muhalif hareketin elde edeceği sonuçlar kuşkusuz MHP'nin yakın geleceğini de belirleyecek.

Bugün ise Meral Akşener'in talep ettiği Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün yazılı emrini görmelerinin ardından Türkiye'nin dört bir yanından gelen MHP'lilerin geri dönüş yoluna koyulması bekleniyor.

Aylardır haklarında konuşulan muhaliflerin hem liderlik hem de taban anlamında verdiği bu ilk fotoğrafın güçlü olduğu kuşkusuz. Sonuçlarının ne olacağını ise görmek için uzun zaman beklemek gerekmeyecek.

Yargıtay'ın MHP kurultayı için Mayıs ayı içinde vereceğini söylediği karar düğümü çözecek. ()