Son kamuoyu yoklamaları Korsan Parti’nin yüzde 20 ile 25 arasında bir seçmen desteğine sahip olacağını gösteriyor.

Dün bir araya gelen muhalefetteki dört partinin temsilcileri seçimlerden sonra İzlanda’da hükümeti kurmak için işbirliği yapmak istediklerini açıkladılar.

Korsan Parti’nin yanı sıra Sol-Yeşiller Hareketi, Aydınlık Gelecek ve Sosyal Demokrat İttifak partilerinin ortak toplantısından sonra Korsan Parti kurucularından ve partinin bugün parlamentoda temsil edilen üç üyesinden biri olan Birgitta Jónsdóttir Facebook sayfasında son durumu ‘‘harika zamanlar’’ olarak niteledi.

Sol-Yeşiller Hareketi lideri Katrín Jakobsdóttir de yine Facebook sayfasından yaptığı açıklamada ‘’Yaptığımız iki toplantıda partilerin seçimlere verdikleri önemi inceleyip, partiler arasında geniş ortak bir zeminde olduğumuzu gördük. Bu partiler arasındaki işbirliğinin İzlanda toplumuna yaratıcı olanaklar sağlayacak açık bir hükümet seçeneği olduğu sonucuna vardık’’ dedi.

İzlanda toplumu, 2008 yılındaki finans krizi ve ardından zamanın başbakanı İlerleme Partisi Başkanı Sigmundur David Gunnlaugsson’un eşinin üzerinde vergi cenneti Panama’da şirket sahibi olduğunun ortaya çıkmasından sonra parlamentodaki yerleşik partilere güvenlerini kaybetti.

Yoğun protestolardan sonra başbakanlıktan istifa etmek zorunda kalan Sigmundur David Gunnlaugsson’un İlerleme Partisi’nin seçmen desteği ise yüzde sekizlere kadar düştü.