Almanya'da 1980’lerde inşa edilen ve artık güvenlik standartlarına uygun bir donanıma sahip olmayan üç nükleer santral hâlâ faaliyette.

Bu santraller: Aşağı Saksonya’daki Emsland, Baden-Württemberg'deki Neckarwestheim-2 ve Bavyera'daki Isar-2. Bu üç santralin 2023 yılı başında kapatılması gerekiyordu. Ancak Federal Hükümet olası enerji darboğazlarını göz önünde bulundurarak reaktörlerin Nisan ortasına kadar şebekeye bağlı kalmasına karar verdi.

İklim Krizi: Kayıtsız bir bilimin modası geçmiş ayeti İklim Krizi: Kayıtsız bir bilimin modası geçmiş ayeti

FDP, CDU/CSU ve bazı ekonomik ortakları, bahsi geçen enerji santrallerinin çalışma sürelerini daha da uzatmak için çaba harcamakta.

Bu santrallerin son büyük periyodik güvenlik kontrolleri 2009 yılında gerçekleştirildi. Gerçekte öngörülen on yıllık kontrol döngüsü, 31 Aralık'taki resmi kapatma tarihi nedeniyle askıya alındı. Ve o tarihten bu yana nükleer santraller güvenlik açısından kör bir uçuş içerisinde.

İklim Aktivistleri bu sebeple kamuoyuna: “Artık bu riske katlanmak istemiyoruz ve kömür-gaz-atom enerjisi kullanımının yeryüzünde yarattığı tahribatlara rağmen böylesine pervasızca devam denmesine karşı çıkmaya devam edeceğiz. Botlarımızdaki Lützerath çamurlarını temizledik, şimdi Emsland’a doğru yola çıkıyoruz”, yönlü bir duyuruda bulundular.

Ve 29 Ocak’ta Lingen yakınlarındaki Emsland Atom Enerji Santrali’ni bloke ettiler.

İklim Aktivistleri bu eylem sonrası yaptıkları basın açıklamasında şunları belirttiler: “Yasalara uymuyorsunuz. Buna devam ederseniz geri geleceğiz. Çoğalıyoruz ve bu yasa dışı faaliyetinize karşı çıkmaya devam edeceğiz. Nükleer Santralleri kapatın. Artık bu riske katlanmak istemiyoruz.”