Laura Pitel ve Funja Güler imzalı makale de, “2023'te yapılması planlanan seçimlerde AKP seçmenleri arasında az sayıdaki ayrılıklar bile, oyların en az yüzde 50'sini alması gereken Erdoğan için baş ağrısı yaratabilir” denildi.

İngiltere merkezli The Financial Times Gazetesi, AKP'den ayrılarak yeni siyasi parti kuran Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'başını ağrıtacağı' yorumunu yaptı.

Gazete, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin 2023'teki seçimlerde Erdoğan'ın önüne birer engel olarak çıkacağını ileri sürdü.

Laura Pitel ve Funja Güler imzalı haber analizde şu ifadeler dikkat çekti:

"Türkiye’deki yeni siyasi partiler Erdoğan’a karşı savaşta zorlanıyor. Cumhurbaşkanı’nın eski müttefikleri tehditlerden ve medyanın kendilerini görmezden gelmelerinden yakınarak seslerinin duyurulmadığından şikayet ediyor.

Analizde dikkat çeken bir başka yorum da AKP'nin oylarının erimekte olduğu yönünde:

"İkisi de gelecek seçimler için önümüzdeki aylarda onay alacak iki genç parti hiç kuşku yok ki eski müttefikleriyle orta yol bulmayı arayan Türkiye Cumhurbaşkanı’nı kızdırdı. Bu partilerden biri ayrılığının AKP’yi etkilediği eski başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2019 yılında kurduğu Gelecek Partisi.

Diğer ise Erdoğan’ın eski ekonomi görüşü Ali Babacan’ın kurduğu Deva Partisi. Deva Partisi geçen yıl Mart ayında kuruldu ve hem sağdan hem de soldan seçmenin oyunu almayı hedefliyordu. Bu partiler kurulduğunda uzmanlar ve analistler iki partinin de 20 yılı aşkın bir süredir ülkeyi yöneten ve 2011’deki seçim zaferi sonrasında oyları eriyen AKP’nin başındaki Türkiye Cumhurbaşkanı’na karşı potansiyel tehdit oluşturduğunu söylüyordu. Fakat bir yıl geçmesine rağmen ikisi de iktidar partisindeki yetkililerin endişe ettiği kadar popülarite seviyesine ulaşamadı. İki parti de ortalama yüzde 2 ya da yüzde 3 oy aldı."

DEVA VE GELECEK PARTİSİ ERDOĞAN’IN BAŞINI AĞRITABİLİR

Değerlendirme şu şekilde devam etti:

“2023'te yapılması planlanan seçimlerde AKP seçmenleri arasında az sayıdaki ayrılıklar bile, oyların en az yüzde 50'sini alması gereken Erdoğan için baş ağrısı yaratabilir. Erdoğan 2018 yılında gerçekleşen son seçimde yüzde 52.6 oy almıştı. Son zamanda yapılan anketlere göre, AKP seçmenlerinin içerisinde kararsızlaşan bir kesimi olduğunu gösteriyor.”

Makalede Deva Partisi Başkan Yardımcı Mehmet Emin Ekmen ise, “Hükümete yakın medyada ve hükümetteki siyasetçilerde bir haber karartması uygulanıyor. Sanki Deva diye bir parti yokmuş gibi ve sanki Ali Babacan diye birisi yokmuş gibi davranış sergiliyorlar” değerlendirmesinde bulundu.