Festivalde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Nilay Erdönmez (Gözetleme Kulesi) alırken, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü İlyas Salman (Lal Gece) ve Engin Günaydın (Yer Altı) paylaştı.

En İyi Yönetmen Ödülü'nü de Gözetleme Kulesi ile Pelin Esmer kazandı.

SALON DOLDU

Adana Büyükşehir Belediyesi'nce organize edilen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin büyük ödül töreni dün akşam TÜYAP Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapıldı. Tören için özel olarak hazırlanan merkezde, her yer kırmızı halıyla kapatılırken, yaklaşık 2 bin 500 kişilik salonun tavanları da beyaz perdeyle dekore edildi. Usta oyuncu Türkan Şoray'ın Onur Konuğu olduğu, 230 filmin ücretsiz gösterildiği ve toplam 838 bin lira para ödülünün dağıtıldığı festivalin ödül törenini Zuhal Olcay ve Mahir Günşıray sundu.

HAVASIZLIK BUNALTTI

Ödül töreninin düzenlendiği merkezin havalandırması yetersiz kalınca, bazı katılımcılar sıcaktan ve havasızlıktan şikayet etti. Konukların karşılanması ve yerlerine oturtulmasında yaşanan aksaklıklar da tepki çekti. Piyanoda Zeynep Er'in eşliğik ettiği sunucu Zuhal Olcay, kısa bir konser verdi. Festival hazırlık sürecini anlatan ve festivalde yarışan filmlerden kısa görüntülerin izletildiği ödül törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay bu yıl da katılmadı.

TÜRKAN ŞORAY KIRIK PARMAKLA GELDİ

Festivalin ödül töreninde ilk olarak Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda derece alan filmlerin yönetmenlerine, Altın Koza heykelciği verildi. Bu yıl, 'Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü' kendi adına adanan Türkan Şoray, sahneye çağrıldığında uzun süre alkışlandı. Sağ ayak baş parmağı kırık olmasına rağmen Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü'ü Neslihan Atagül'e veren Şoray, "Bu çok onur verici. Ben sinemanın parçasıyım. Bunca yıldan sonra bunu söylemeye hakkım var. Bu ödül, aslında sinemanın ödülü" dedi.

KOZA'DA ÖDÜLLENDİLER

14 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Ferzan Özpetek'in başkanlık yaptığı ve görüntü yönetmeni Eyüp Boz, müzisyen Hasan Saltık, öğretim üyesi Hülya Uğur Tanrıöver, ünlü oyuncular Nejat İşler ile Nurgül Yeşilçay ve yapımcı Zeynep Özbatur Atakan'dan oluşan jürinin kararları açıklandı.

Jürinin değerlendirmesine göre, Orhan Eskiköy ve Zeynel Doğan'ın yönettiği 'Babamın Sesi' filmi 'En İyi Film' seçildi. Yarışmada Yılmaz Güney Ödülü ve SİYAD En İyi Film Ödülü, Belmin Söylemez'in yönettiği 'Şimdiki Zaman' filmine verildi. Adana İzleyici Ödülü, Reis Çelik'in yönettiği 'Lal Gece' filmine gitti. Jüri Özel Ödülü ve En İyi Kurgu Ödülü 'Siirt'in Sırrı' filmine verildi. Film-Yön En İyi Film Ödülü 'Şimdiki Zaman' ve ve 'Yük' filmiyle Erden Kıral'ın olurken, En İyi Yönetmen Ödülü 'Gözetleme Kulesi'nin yönetmeni Pelin Esmer'e, En İyi Senaryo Ödülü 'Babamın Sesi' filmiyle Orhan Eskiköy'e, Jüri Özendirme Ödülü de 'Siirt'in Sırrı' filmindeki performansıyla Evin Demirhan'a sunuldu.

EN İYİ KADIN ERDÖNMEZ, EN İYİ ERKEK SALMAN VE GÜNAYDIN

En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'nü 'Gözetleme Kulesi' filmiyle Özgür Eken alırken, jüri bu yıl En İyi Müzik Ödülü dalında ödüle değer eser bulamadığını açıkladı. Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü'nü Neslihan Atagül ve Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü'nü Barış Hacıhan ikilisi 'Araf' filmindeki rolleriyle kazandı. En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Gözetleme Kulesi'ndeki performansıyla Nilay Erdönmez'e verilirken, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü 'Lal Gece' filmindeki rolüyle İlyas Salman ve 'Yer Altı' filmindeki rolüyle Engin Günaydın paylaştı. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü de 'Gözetleme Kulesi' filminde rol alan Laçin Ceylan ile 'Araf'ta rol alan Nihal Yalçın arasında paylaştırıldı. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü 'Gözetleme Kulesi' filminden Menderes Samancılar alırken, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü de 'Araf' filminden Osman Özcan'a gitti.

ELLERİ BOŞ KALDI

Toplam 42 eserin başvurduğu ve sadece 14'ünün yarışmaya hak kazandığı festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde Veli Kahraman'ın yönettiği 'Ana Dilim Nerede', İsmail Güneş'in yönettiği 'Ateşin Düştüğü Yer', Elfe Uluç'un yönettiği 'Aziz Ayşe', Derviş Zaim'in yönettiği, 'Devir', Selim Evci'nin yönettiği 'Rüzgarlar' ve Filiz Alpgezmen'in yönettiği 'Yabancı' filmleri hiç ödül alamadı. Özellikle Derviş Zaim'in ödül alamaması, sinema çevrelerinde şaşkınlıkla karşılandı.

PARA ÖDÜLLERİ

Ödül sahiplerine koza heykelleri dağıtılırken, Yılmaz Güney Ödülü olarak 75 bin, Adana İzleyici Ödülü olarak 25 bin, En İyi Yönetmen Ödülü olarak 50 bin, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü ve En İyi Senaryo Ödülü olarak 20 bin, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü ve En İyi Müzik Ödülü olarak 15 bin, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü ve En İyi Kurgu Ödülü olarak 10 bin lira dağıtıldı. Festivalde geçen yıl 5 bin liralık Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü ve Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü ile 20 bin liralık Büyük Jüri Özel Ödülü'ne bu yıl sadece Altın Koza heykelciği verildi. Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması kapsamında En İyi Belgesel, En İyi Canlandırma, En İyi Deneysel ve En İyi Kurmaca kategorilerinde başarılı eserlere 7 bin 500'er lira, Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması'nda da En İyi Belgesel, En İyi Canlandırma, En İyi Deneysel ve En İyi Kurmaca dallarında 10'ar bin lira ödül dağıtıldı.

İLYAS SALMAN'DAN TEPKİ

Festivalde, 'En İyi Erkek Oyuncu' ödülünü Engin Günaydın ile paylaşan İlyas Salman, yarışma sonuçlarına tepki gösterdi. 'Lal Gece' filminin 'En İyi Film Ödülü'nü alması gerektiğini savunan İlyas Salman şöyle dedi:

"Ben hak ettiğim şeyi almadığım zaman üzülürüm. Benim filmimin en iyi filmi seçilmemesi beni çok üzdü. Çünkü hak eden filmdi. Çünkü bu ülke babaların sesini değil, önce annelerin sesini duymak zorundaydı ve biz annellerin sesini bir odaya kilitledik. Süzgeçten geçmiş beyinlerimizi artık kalbura çevirdiler. Babaların sesinden önce annelerin sesini duymak zorundayız. Çünkü anneler silah üretmiyor." 

Engin Günaydın ise, "Altın Koza çok güzel bir festival ve önü açık da bir festival. Ben bu gelişimleri çok olumlu buluyorum. Daha da gelişeceğini düşünüyorum. Festivallerin artması sinemanın güçlenmesi demek. Sinemanın güçlenmesi bizim işimize gelir" diye konuştu.

İLYAS SALMAN'A CEVAP

'En İyi Film' ödülünü alan 'Babamın Sesi' filminin yönetmeni Orhan Eskiköy ise, "Çok mutluyum. 3 yıllık bir emeğin ürünü bu ödül. Bu emeğin karşılığını almak çok gurur verici. Adana bizim her zaman şansımızın döndüğü bir yer oldu. İlk filmimizde de öyleydi şimdi de öyle" diye düşüncelerini açıkladı.

İlyas Salman'ın serzenişlerini de değerlendiren Eskiköy, "Herkes kendi filmini en iyi görür. Her yönetmen için kendi yaptığı film en iyi filmdir. İlyas Bey'in de böyle düşünmesini doğal karşılıyorum. Ama şunu da söylemek istiyorum. Bizim de anamız aldı ödülü. Zeynel'in annesi oynuyor" dedi.

İLK FESTİVALDE ÖDÜL

Gözetleme Kulesi'ndeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Ödülü alan Nilay Erdönmez de, "Duygularımı soruyorlar. Hiçbir şey hissedemiyorum. Kendimi sadece yorgun hissediyorum. İlk kez bir festivale katılıyorum. Geldim. Ödül de verdiler böylece. Orada boş oturmamış olduk. Ödül aldık gidiyoruz" diye şaşkınlığını yansıttı.

Festivalin ödül gecesinde yapılan konuşmalarda sıkça 'barış' mesajları verildi ve ülkenin yaşadığı kabusun artık bitmesi istendi.



YB(OA/COŞ)