Bahadır Özerdem/Mainz

Katalonya Sanatçısına Sahip Çıkıyor!

İspanya'da Kral VI. Felipe ve babası Juan Carlos hakkındaki sözleri ve İspanya'nın Bask özerk bölgesinin bağımsızlığı için savaşan, 2018'de kendini fesheden ETA'yı (Euskadi Ta Askatasuna) övdüğü iddiasıyla İspanya Ulusal Mahkemesi tarafından 2 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldi.

Rapçı Pablo Hasel, Katalonya'da doğum yeri olan Lleida Üniversitesi'ne giderek direnişe geçmişti. Üniversite öğrencileri barikat kurarak polise teslim etmediği Hasel, yapılan operasyon ile tutuklanarak cezaevine götürüldü.

Rapçı müzisyen, Tweet'leri ve şarkı sözlerinde polisi, eylemci ve göçmenlere işkence yapmakla eleştiriyordu.

GRUP YORUM İÇİN  KLİB  ÇEKMİŞTİ

Pablo Hasel, uluslararası dayanışmacı kişiliği ile de tanınıyordu. Ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinin anısına klibi yaparak dayanışmada bulunmuştu. Video klip konser yasaklarının son bulması talebini içermekteydi.

Katalonya'nın sevilen genç sanatçısı, daha önce GRAPO'nun (1 Ekim Anti-Faşist Direniş Grubu) tutuklu üyesi Victoria Gomez'e desteğini açıklamıştı.

Basına yansıyan haberlere göre, Hasel'in tutuklanmasının ardından Hasel'in memleketi Lleida, Barselona ve Valensiya başta olmak üzere İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk bölgesinin tüm büyük kentlerinde 80'den fazla belediyede ve meydanlara inen ve çoğunluğu sol gruplara bağlı olan binlerce kişi "Pablo Hasel'e özgürlük" sloganları attı.

İspanya'da 2018'de de Valtonyc adıyla bilinen bir başka rapçı 3,5 yıl hapis cezası almış, sığındığı Belçika onu iade etmeme kararı vermişti.