Fulya Omaç / Çeşme

MİDİLLİ ADASI AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ OLMAK İÇİN TÜRK DESTEĞİ BEKLİYOR

Midilli Belediyesi Turizm Komitesi tarafından düzenlenen ‘Midilli Turistik Tanıtımı’ gezisi kapsamında İzmir’den davet edilen Türkiye kökenli gazeteciler ve tur operatörleri adada dört gün boyunca ağırlandı. Toplam sekiz gazeteci ve iki tur operatörünün yer aldığı gezinin ikinci gününde Midilli Belediyesi’nde Türk ve Yunan gazetecilerin katıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos toplantı öncesinde Türkiye'den gelen grupla bir araya gelerek turizm konusunda Türkiye ile ortak hareket etmek istediklerini söyledi.



20 KENT ARASINDAN BİRİ AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ OLACAK

2021 yılında Avrupa Kültür Başkenti olacak iki şehrin Romanya ve Yunanistan’dan seçileceğini, Midilli’nin de başvuru sahibi 20 Yunan kentinden birisi olduğunu belirten Spiros Galinos, “Şubat 2016’da bu 20 kent arasından seçim yapılarak sayı 5’e düşürülecek ve Haziran 2016’da Yunanistan’ın Avrupa Kültür Başkenti olacak şehri açıklanacak. Midilli’nin elini güçlendirmek için siz Türk dostlarımızın desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

ADADAKİ OSMANLI ESERLERİ DE RESTORE EDİLECEK



Sonradan Avrupa Kültür Başkenti adını alan Avrupa Kültür Kenti kavramının ilk olarak 1985'te Yunanistan Kültür Bakanı Melina Mercouri tarafından gündeme getirildiğini ve o yıl Atina’nın Avrupa Kültür Kenti olduğunu vurgulayan Midilli Belediye Başkanı Galinos sözlerini şöyle sürdürdü:



“Daha sonra 1997’de Selanik, 2006’da Patras bu unvanı aldı. Ve gördük ki, Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehirlere oldukça olumlu kültürel ve sosyo-ekonomik etkileri oldu. Bu kentlerin bir cazibe merkezi haline geldiği gördük. 2021’de sıra tekrar Yunanistan’a geliyor ve 2033’e kadar açıklanan listede bir daha yokuz. Bu yüzden önümüzdeki 5 yıl çok önemli. Midilli seçilirse bu süreç içerisinde kentte köklü değişiklikler olacak. Bunlar arasında adamızdaki Osmanlı eserlerinin de restorasyonu var. İşte bu noktada sizin desteğinizi bekliyoruz. Zaten son zamanlarda Türk işadamları yatırım için adamızı da tercih etmeye başladı. Kendileriyle Osmanlı eserlerinin restorasyonu konularını görüşüyoruz. Ayrıca seçilecek olursak 2021’de başta Ayvalık olmak üzere İzmir’le de ortak etkinlikler planlıyoruz. Önümüzde 5 yıllık bir hazırlık dönemi var. Bu da Midilli’nin elini güçlendirecek en önemli kozlardan biri olacak. Diğer taraftan bu ortak etkinlikler Türkiye’nin Avrupa Birliği başvurusunu da olumlu etkilenecektir. Gelin hep birlikte elele verelim ve Midilli 2021’de Avrupa Kültür Başkenti olsun. Hem biz, hem de siz bu benzersiz tanıtım olanağını en iyi şekilde değerlendirelim.”



PETRA VE PLOMARİ’YE YENİ GÜMRÜK KAPILARI

Midilli’ye yılda ortalama 150 bin turistin geldiğini, birinci sırada Türklerin bulunduğuna dikkat çeken Spiros Galinos, “Bu yıl Ekim ayına kadar 70 bin Türk adamızı ziyaret etti. Bu rakam geçen yıl 55 bin, 2013’te ise 45 bin kişiydi. Ama önümüzdeki yıl sadece Türkiye’den 150 bin kişiyi ağırlamak istiyoruz. Bunun için geçen yıl Babakale’nin karşısındaki Petra limanında bir gümrük kapısı açtık. Amaç; başta Çanakkale ve İstanbul hattından gelecek Türklere, daha yakın mesafede hizmet verecek bir Türk gümrük kapısıyla adamızı Petra üzerinden Türkiye’ye bağlamaktı. Bununla ilgili olarak Çanakkale ve Edremit’te görüşmelerimiz oldu. Bu hattın önümüzdeki yıl çalışmaya başlamasını bekliyoruz. Şimdi de adamızın en güneyinde yer alan Plomari’de bir gümrük kapısı açılması için çalışmalara başladık. Burası ile Çeşme, Karaburun, Foça ve İzmir’e direkt seferler düzenlenmesini amaçlıyoruz” dedi.

HER ŞEY İKİ ÜLKE ARASINDA DAHA FAZLA TURİZM HAREKETİ İÇİN



Plomari ve Petra gümrük kapılarının açılmasıyla karşılıklı turizm hareketinin daha da gelişeceğini ifade eden Midilli Belediye Başkanı Galinos bunun olası yansımalarıyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Türk turistler gibi adamıza bir o kadar da başka ülkelerden gelen yaklaşık 80 bin turist var. Seferler arttıkça bunlar da birkaç günlerini Türkiye’de geçirmek isteyecektir. Ayrıca adaya gelen yerli Yunan turistleri ve Midilli turistlerini de düşünecek olursak, karşılıklı yoğun bir turizm hareketi olacaktır. Bunu ortaklaşa en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. İstanbul’da yaptığımız görüşmeler sonucu Borajet’in Midilli-İstanbul hattını açması konusunda hayli mesafe katedildi. Bir diğer hava yolu hattının ise İzmir - Midilli - Selanik arasında olmasını arzuluyoruz. Gördüğünüz gibi iki ülke arasındaki turizm için hayli gayret sarf ediyoruz.”



EGE’DE ÖLÜMLER SONA ERSİN, İNSAN TACİRLERİNE FIRSAT VERİLMESİN

Adadaki ilk büyük çaptaki Türk yatırımının Setur Marina’nın yat limanının işletmesini üstlenmesi olduğunu, şimdi yeni yatırımcılarla sürekli görüşmeler yapıldığını, Türk yatırımcıyı Midilli’de görmekten memnuniyet duyacaklarını sözlerini ekleyen Spiros Galinos, Suriyeli göçmen dramı ile ilgili olarak da’ “Kaç kez çağrıda bulunduk. Ege’deki bu ölümler sona erdirilmeli. Bunun için de yerel yöneticilerin, yani suyun iki tarafındaki yöneticilerin görüşleri alınmalı ve ortak hareket edilmeli. Benim çözüm önerim; Suriyeliler Türkiye’ye giriş yaptıklarında kayıt altına alınmalı. Avrupa’ya geçiş yapabilecekler belirlenmeli ve bu insanlar yasal yollardan istedikleri ülkelere gidebilmeli. Bu yapıldığı takdirde biz de Midilli olarak kendilerini burada misafir ederiz. Hem böylelikle insan tacirlerine de fırsat verilmemiş olur." dedi.