Yurtdışında yaşayan Türk Vatandaşları Türkiye genel seçimleri için 8 Mayıs, 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında bağlı bulundukları Konsolosluklara giderek saat 10.00 ile 19.00 arasında oylarını kullanmaya başladı.

Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa ve İsviçre’deki seçmenler 24 gün boyunca yani 31 Mayıs'a kadar oy kullanabilecek.


Berlin Büyükelçisi Avni Karslıoğlu 

Bulgaristan, Hollanda ve İtalya’daki seçmenler ise 29-31 Mayıs tarihleri arasında 3 gün boyunca seçme hakkından yararlanacaklar. 
Seçmenler Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa ve İsviçre’deki seçmenler 24 gün boyunca yani 31 Mayıs'a kadar oy kullanabilecek.

HAMBURG'DA BASIN MENSUPLARINA ÇİFTE STANDARTLI UYGULAMA
 

7 Haziran seçimleri için başlayan oy verme işlemi Hamburg ve Kıbrıs'ta tartışma yarattı. 31 Mayıs'a kadar sürecek oy kullanma işlemi için Hamburg Başkonsolosluk bahçesi içinde kurulan 4 sandıkta her partiden görevli müşahitlerin, YSK genelgesinin tersine seçim sandığından uzak tutuldukları ,hatta oy verme işlemi öncesi zarf sayımına dahil edilmedikleri aktarıldı.



Seçim başlamadan evvel oy sandığı içini ve oy verme işlemi esnasında gündeme gelecek hatalı oy vermeyi kimlerin tesbit edeceği belirtilerek ilk günde ortaya çıkan hatalı tutumun düzeltilmesi istendi.



Öte yandan basın mensuplarına karşı da taraflı davranan Hamburg Başkonsolosluğu, iddiaya göre yakın gördüğü Medya mensuplarına önceden mail ile çekim saati haberini ilettiği, eleştirel basına ise keyfi olarak haber vermediği gibi engel çıkararak partizanlik yaptığı ileri sürüldü.

KIBRIS'TA HDP MÜŞAHİTLERİ İÇERİ ALINMADI



Kıbrıs'ta ise 
Halkların Demokratik Partisi'nin görevlendirdiği müşahitler Türk Büyükelçiliği'ne alınmadı. Gerekçe ise iki hafta önce "tamam" denen evraklar için bugün "eksik unsurların bulunduğunun" öne sürülmesi. HDP yetkilileri Kibris'te keyfi bir engel çıkarıldığını ve sandık başında HDP müşahitlerinin olmadığına dikkat çekerek, olumlu yanıt almayı beklediklerini söyledi.

MEDYA'YA YSK GENELGESİNİN TERSİNE BİR SAAT İZİN  VERİLDİ



YSK genelgesinde açıkca yazılmasına rağmen, basın mensuplarına Almanya'nın birçok şehrinde sadece bugün (8 Mayıs) için, bazı şehirlerde yarım diğer şehirlerde ise bir saat olmak üzere sınırlı çekim ve haber izni verilmesi tepkiyle karşılandı. YSK genelgesinin 21. Maddesinde, "Medya mensuplarının; sandık çevresinde, sandık başı işlemlerine engel olmamak şartıyla, haber amacıyla görüntü almaları ve bilgi etmeleri serbesttir (298/82-2)" denilmesine rağmen Berlin, Köln, Düsseldorf, Hamburg vb. birçok temsilcilik binasında basın mensupları geçen yılki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşandığı gibi kapı dışı edildi.



AKILLI TELEFON VE HABERLEŞME SAĞLAYAN CİHAZLAR SERBEST Mİ?

Elçilik ve Başkonsolosluklarda yapılan oy verme işlemi esnasında YSK genelgesinde dikkat çekilen elektronik araç, akıllı telefon vb. ile oy sandığına gitme  yasağına hiç uyulmadığı kaydedildi. 


ALMANYA

Almanya’da bulunan 1 milyon 404 bin 987 seçmen oylarını Berlin, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Köln, Düssedorf, Münih, Mainz, Nürnberg, Stuttgart, Karlsruhe, Essen ve Münster başkonsolosluklarınca belirlenen yerlerde kullanacak. Tüm Almanya’da bugün başlayan oy verme işlemi 31 Mayıs’a kadar TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

FRANSA

Fransa’da yaşayan 311 bin 796 seçmen, kayıtlı oldukları Paris, Strasbourg, Marsilya, Lyon, Nant ve Bordo başkonsolosluklarında, bugünden itibaren 31 Mayıs’a kadar oy kullanacak. Oy verme işlemi TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

BELÇİKA

Belçika’da 131 bin kayıtlı seçmen var. Seçmenler, Brüksel ve Anvers başkonsolosluklarında kurulan üçer sandıkta bugünden itibaren 31 Mayıs’a kadar TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında oy verebilecek. Hafta sonları sandık sayısı Brüksel Başkonsolosluğunda 6’ya ve Anvers Başkonsolosluğunda 4’e yükselecek.

AVUSTURYA

Kayıtlı seçmen sayısının yaklaşık 107 bin olduğu Avusturya’da, Viyana, Salzburg ve Bregenz’de toplam 8 sandık kuruldu. Avusturya’da seçimler bugünden itibaren 31 Mayıs’a kadar sürecek ve TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında kullanılacak. Viyana’da hafta içi 4, hafta sonu 5 sandık kurulacak.

İSVİÇRE

İsviçre’de de 91 bin 647 seçmen sandık başına gidecek. Seçmenler bugünden itibaren 31 Mayıs’a kadar TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında Türkiye’nin Bern Büyükelçiliği kançılarya binasında iki, Zürih Başkonsolosluğunda dört, Cenevre Başkonsolosluğunda bir sandıkta oylarını kullanabilecekler.

DANİMARKA

Seçmenler Danimarka’da da Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği tarafından belirlenen yerde oylarını kullanacaklar. Danimarka’daki oy verme işlemleri 31 Mayıs’a kadar devam edecek.

HOLLANDA

Hollanda’da oy verme işlemi 29, 30 ve 31 Mayıs tarihlerinde TSİ 11.00-20.00 saatleri arasında gerçekleşecek. Genel seçimde, Hollanda’da bulunan 242 bin 993 seçmenden yaklaşık 175 bininin ikamet ettiği Rotterdam Başkonsolosluğu bölgesinde 50, yaklaşık 66 bin seçmenin bulunduğu Deventer Başkonsolosluğu bölgesinde ise 20 sandık kurulacak.

BİRLEŞİK KRALLIK

Türk seçmenler, Birleşik Krallık’ta iki şehirde, Londra ve Edinburgh’da oy kullanacak. Oy verme işlemi 30-31 Mayıs tarihlerinde 2 gün sürecek. Londra Başkonsolosluğuna kayıtlı Türk vatandaşları Olympia Sergi ve Konferans Merkezi’nde, Edinburgh Başkonsolosluğuna kayıtlı vatandaşlar ise Edinburgh Başkonsolosluğu çalışma ofisinde oy kullanabilecek. Birleşik Krallık’ta kayıtlı 84 bin 559 seçmen bulunuyor.

İTALYA

Vatandaşlar 13 bin 591 kayıtlı seçmenin bulunduğu İtalya’da, iki oy merkezinde seçime katılacak. Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği Konsolosluk biriminde ve Milano Başkonsolosluğunda kurulacak sandıklarda oy verilebilecek. Ülkede oy verme işlemleri 29-30-31 Mayıs tarihlerinde 3 gün boyunca sürecek.

YUNANİSTAN

Yunanistan’da ikamet eden Türk vatandaşları, Atina-Pire, Selanik, Gümülcine ve Rodos başkonsolosluklarında kurulacak 4 sandıkta 30-31 Mayıs tarihlerinde oy kullanabilecek. Yunanistan’da, 9 bin 99 kayıtlı seçmen bulunuyor.

İSPANYA

İspanya’da 2 bin 307 kayıtlı Türk seçmen bulunuyor. Bin 469 seçmenin kayıtlı olduğu Türkiye’nin Madrid Büyükelçiliği ile 838 seçmenin bulunduğu Barselona Başkonsolosluğunda yapılacak oy kullanma işlemleri 31 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek. Madrid ve Barselona’da ikişer sandık kurulacak.