Türkiye kökenlilerin yoğun şekilde yaşadığı Hessen eyaletine bulunan Darmstadt'a bağlı Hanau kasabasında, 3 ayrı nargile kafe dün gece saat 22:00'ye doğru, aşırı sağcı olduğu açıklanan bir saldırgan tarafından silahla tarandı.

Olayda 9 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Polisten yapılan açıklamada saldırgan Tobias Rathjen ile annesinin de kanlı saldırıdan sonra evlerinde ölü bulunduğu açıklandı.

Olay öncesi bir  internet sitesine 24 sayfalık açıklama (Manifesto) ile kendi fotoğrafını da koyan aşırı sağcı saldırganın, saldırıyı neden düzenlediğinin açıklaması var.

Güney Hessen Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, saldırı sosyal demokrat belediye başkanı (SPD) tarafından yönetilen 96 bin nüfuslu Hanau'daki Heumarkt ve Kurt Schumacher caddeleri üzerindeki iki ayrı yerde gerçekleşti. Alman vatandaşı olan Tobias Rathien isimli saldırganın yapılan baskında ölü olarak ele geçirildiği iddia edildi.

SALDIRGANIN İZİNE ARACININ PLAKASINDAN ULAŞILDI

Hanau'da yaşanan saldırıda kullanılan otomobilin plakasından saldırganın kimliğini tespit edildi. Daha sonra maskeli özel timler, saldırganın kaldığı eve giderek, önce ev sakinlerini dışarı çıkardı ve Tobias Rathien'i teslim olmaya çağırdı. Ancak evden sadece Tobias Rathien'in babasının çıkması üzerine polis, kapıyı kırarak içeriye girdi. Evde saldırgan Rathien ile annesinin ceseti bulundu. Polisten yapılan açıklamaya göre, saldırganın annesini öldürdükten sonra intihar ettiği, babasına ise dokunmadığı belirtildi. Polis, saldırganın babasını gözaltına aldı. Saldırgan av silahı ruhsatına sahip ve aracında çok sayıda cephane bulundu.

MERKEL: IRKÇILIK ZEHİRDİR

Saldırının Alman basına yansıması sonrası bugün Brüksel'e gideceği açıklanan başbakan Angela Merkel (CDU), gezisini iptal ederek ırkçı saldırıyı sert dille kınadı ve derin üzüntü duyduğunu belirtti. Merkel, "biz insanları ırkına ve rengine göre değerlendirmiyoruz, ırkçılık ve nefret zehirdir" dedi.

Anayasayı Koruma Örgütü eski başkanı Hans Georg Maßen'in kanlı saldırı sonrası sosyal medya paylaşımında, Alman antifaşist grupları hedef göstererek "Antifa-= Naziler" yazması ve "saldırganlar hepsi sağcı, kurbanlar ise solcudur" şeklinde paylaşımını, saldırganın aşırı sağcı olduğu açığa çıktıktan sonra silmesi dikkat çekti.