Süheyla Kaplan

Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Erdoğanın Almanyada seçim kampanyasını nahoşluk olarak değerlendirirken, Sosyal Demokrat ve Sol Partili politikacılar, Türkiye ile ilişkilerin istikameti gözden geçirilmeli, demokratik güçler desteklenmeli değerlendirmesini yaptılar.

Özoğuz, ‘’Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung adlı gazeteye verdiği demecinde, Türkiyenin demokrasi yolundan uzaklaştığını öne sürdü.

SOL PARTİDEN AKP’NİN ÖZELLEŞTİRME POLİTİKALARINA SERT ELEŞTİRİ

AKP iktidarının özelleştirme politikalarını sert bir şekilde eleştiren Sol Parti Federal Meclis Milletvekili Sevim Dağdelen, Başbakan Erdoğanın  Maden ocağı faciasını normal bir iş kazası olarak değerlendirmesinin kabul edilebilemeyeciğini bildirdi.

SPDli dış politika uzmanı Dietmar Nietan, Almanyadaki büyük koalisyon hükümetinin Türkiye-AB ilşkileri bağlamında tekrar gözden geçirmesi gerektiğine işaret ederek , Almanyanın Türkiyede demokrasi ve sivil toplum anlayışının yerleşebilmesi için güçlerini artırması gerektiğini söyledi.

Yeşiller Partisi eski Meclis Grubu Başkanı Jürgen Tritt, Erdoğanın realite ile tüm bağlarını kopardığını belirterek, Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Federal Başkan yardımcısı Julia Klöckner ise, ‘’ "Almanya'da yaşayanlar, Erdoğan'ın mitingine destek vermeyerek, çizgisini desteklemediklerini göstermeliler" dedi.

Klöckner ayrıca, Erdoğanda empati eksikliği olduğunu, Erdoğanın geçmiş yıllara göre olumsuz anlamda değiştiğini savundu.