‘İNAT TİMİ’ TARAFINDAN SORGUYA ÇEKİLDİ

İzmir’e Tiyatro Festivali kapsamında Alman ve Türk gençler ile birlikte giden ve bugüne kadar ülkeye girişinde herhangi bir sakınca görülmeyen Canbay, önceki gün uçak İzmir’e iner inmez pasaport kontrolü öncesi kendisinin iki sivil polis tarafından karşılandığını ve ‘terör şüphelisi’ olduğu gerekçesiyle sorgu odasına götürüldüğünü söyledi. 

Canbay ‘Benim Türkiye’ye geleceğimi polisler biliyor olmalı ki, hemen uçak iner inmez beni karşıladılar, ülkeye giriş yasağımın olduğunu belirttiler ve beni arkamdan sert biçimde itince kendimi bir anda yerde hissettim. Cep  telefonuma el koymak istediler. Önce karşı çıktım ancak hakaret ve ağır konuştuktan sonra vermek zorunda kaldım’ dedi. 

‘İNAT TİMİ’ BANA HAKARET ETTİ 

Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlükleri bünyesinde seçilen uzman personellerden oluşan ‘İnat Timi’ ekiplerince havalimanın sorgu odasında sorguya çekilen Canbay,  bir polisin kendisine ‘ananı s...... Anan Merkel bile gelse seni kurtaramaz’ şeklinde kendisine hakaret ettiğini söyledi. Canbay, sorgu odasında herhangi bir güvenlik kamerasının olmamasına da dikkat çekti. 

CEP TELEFONUM DİDİK DİDİK İNCELENDİ

Cep telefonunun özel ekiplerce didik didik arandığını ve bütün whatsapp yazışmalarının bilgisayara geçildiğini belirten Canbay ‘Facebook yazışmalarımda örneğin Almanya’da yaşayan yönetmen Yüksel Yavuz’un programını neden paylaştığımı yada bir karikatür paylaşımdan  dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiğimi ileri sürdüler. Oysa ben tiyatro ile uğraşıyorum. Politikada aktif biri değilim. Sayfamda herkes paylaşım yapabiliyor, ya da kendi programlarını yükleyebiliyor.Bütün bu paylaşımlara istinaden beni terör propagandası yapmakla suçluyorlar. Cep telefonumdaki yazışmaları da silmemiştim. Başkalarının gönderdiği mesajlar ile beni yargılamak istediler ’ dedi. 

SURİYE SORUSU

‘İnat Timi’ adlı polislerin kendisine Suriye konusunda Türkiye politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz? şeklinde soru yöneltildiğini de hatırlatan Canbay ‘Size bu konuda ne düşündüğümü yanıtlamak zorunda değilim’ şeklinde yanıt verdiğini  söyledi. 

Polislerin birbirlerine reis diye hitap ettiğini de belirten Canbay avukat istediğini ancak polişlerin buna da karşı geldiğini ifade etti.   

ALMANYA’DAN NEDEN MADDİ DESTEK ALIYORSUNUZ?

Kendisinin yönettiği Mut Tiyatrosu hakkında da polislerin soru sorduğunu söyleyen Canbay ‘Tiyatro giderlerini nerden karşılıyorsunuz? Zaten sosyal medyadaki paylaşımlar polislern ellerindeydi. Almanya’dan Türkiye aleyhine faaliyetlerinizi sürdürmek için mi destek alıyorsunuz şeklinde bana sordu yönelttiler’ dedi.  

Canbay, İçişleri Bakanlığı tarafından hakkında ülkeye giriş yasağı bulunduğuna ilişkin bir kararı gösteren güvenlik birimlerinin kendisine ‘Hakkınızda karar var. Terör şüphelilerine herşeyi yapabiliriz. Bunu dediklerinde açıkçası ürktüm’ dedi. 

Sorgusu bittikten sonra iki sivil polis eşliğinde Almanya’ya geri gönderilen Canbay İçişleri Bakanlığı’nın  verdiği idari karara karşı hukuk mücadelesi vereceğini sözlerine ekledi. Canbay ‘Sanki kaçacakmışım gibi iki sivil polis İzmir’den Köln’e kadar benimle birlikte geldi. İkisinin de üzerinde beyaz ceket, beyaz pantolon ve beyaz ayakkabı vardı. Köln’e geldiğimizde de sivil polisler uçaktan hiç inmediler’ şeklinde konuştu. 

Yaklaşık otuz yıldan beri Hamburg’da yaşayan Canbay, Almanya’ya geri dönmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. 

SÜHEYLA KAPLAN