BBC: TÜRKİYE HAVA SALDIRISI İLE KUZEY SURİYE’YE HAREKÂT BAŞLATTI

İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Türkiye hava saldırı ile Kuzey Suriye’ye harekât başlattı" başlığı ile verdiği haberinde, Türk askeri uçaklarının Suriye’nin kuzeyindeki bazı bölgeleri bombaladığını aktardı. BBC, harekâtın ABD Başkanı Donald Trump’ın Amerikan ordusunu Suriye’nin kuzeyinden çekmesinden birkaç gün sonra başladığına dikkat çekti.

GUARDIAN: TÜRKİYE KUZEY SURİYE’YE ASKERİ OPERASYON BAŞLATTI

Guardian gazetesi, "Türkiye Kuzey Suriye’ye askeri operasyon başlattı" başlığını kullandığı haberinde, Türkiye’nin operasyonunun ABD Başkanı Trump’ın Amerikan ordusunu bölgeden çekeceğini açıklamasından sonra başladığını, Türkiye’nin Suriye ile sınırında terör grupları ve DEAŞ’a karşı 32 kilometre uzunluğunda bir güvenli bölge oluşturmak istediğini aktardı.

SKY NEWS: TÜRKİYE KUZEY SURİYE’YE OPERASYON BAŞLATTI

İngiliz SKY News haber kanalı da son dakika olarak duyurduğu Barış Pınarı Harekâtı için ABD Başkanı Trump’ın "kötü bir fikir" yorumunu aktardı. Sky News, Fransa, İngiltere ve Almanya’nın ortak bir bildiri ile harekâtı kınamaya hazırlandıklarını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de perşembe günü acil olarak toplanacağını ekledi.

FINANCIAL TIMES: TÜRKİYE SURİYE’YE OPERASYON BAŞLATTI

Financial Times gazetesi de harekât haberini, "Türkiye Suriye’ye operasyon başlattı" başlığı ile verdi. ABD Başkanı Trump’ın Türkiye’nin başlattığı operasyona Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra yeşil ışık yakar gibi göründüğünü yazan gazete Washington’ın Türkiye’nin terörist örgüt olarak gördüğü YPG’ye Suriye’nin kuzeydoğusunda DEAŞ’a karşı savaşması için eğittiği ve silahlandırdığını da ekledi.

THE TIMES: TÜRKİYE SURİYE’YE OPERASYON BAŞLATTI

The Times ise Türk savaş uçaklarının Suriye’nin kuzeyini bombaladığını yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın harekâtı Twitter hesabından duyurduğunu yazan gazete, harekâtın başlamasından sonra çok kısa bir süre içinde Türk savaş uçaklarının Ras al-Ain bölgesini bombalamaya başladığını aktardı.

"ERDOĞAN'IN ŞU ANA KADARKİ EN BÜYÜK KUMARI"

Dünya basınında ayrıca dikkat çeken yorumlar da yer aldı.

Barış Pınarı Harekâtı ile ilgili İngiliz basınında çıkan analiz ve haberlerde; operasyonun büyük boyutlu olması halinde, Türkiye'nin ciddi askeri ve ekonomik risklerle karşı karşıya kalabileceği yorumları yapıldı. Guardian yazarı Simon Tisdall, harekâtı "Erdoğan'ın en büyük kumarı" olarak nitelerken, Times'in Ortadoğu muhabiri Richard Spencer, Türk ordusunun sonu görünmeyen bir çatışmaya çekilebileceği yorumunu yapıyor.

BBC’nin aktardığına göre; Guardian gazetesinin dış politika yazarı Simon Tisdall, "Suriye saldırısı Erdoğan'ın en büyük kumarı olabilir" başlıklı yazısında ABD Başkanı Donald Trump'tan "yeşil ışık" alarak Suriye opeasyonunu başlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, şimdi bazı zor kararlarla karşı karşıya kaldığını yazıyor.

Tisdall'ın yazısından öne çıkan bazı satırlar şöyle;

"Şu ana kadar istediğini alan Erdoğan, bazı zor kararlarla karşı karşıya. Ne kadar ileri gidecek? Düşmanı kim? Bu kadar büyük bir operasyon ne kadar sürdürülebilir? Bu, risk almasıyla bilinen siyasetçinin şu ana kadarki en büyük kumarı olabilir."

"Yutamayacağı bir lokma ısırmış olmaktan endişe duyan Türk yetkililer, askeri müdahalenin amacını yeniden tanımlamakla meşgul. Erdoğan'ın aylardır Kürt terör tehdidini yok etmek üzere yapmak istediğini söylediği harekat, birdenbire IŞİD'i hedef alan bir 'barış operasyonuna' dönüştü. Erdoğan'ın sağ kolu İbrahim Kalın, CNN'e YPG ile ilgili yaptığı açıklamada 'Bu Kürtlere karşı bir hareket değil. Türkiye'nin Kürtlerle ilgili bir sorunu yok. Biz Kürt halkını da öldürüp, onlara zulmeden bir bir terör örgütüyle savaşıyoruz' dedi."

Tisdall, Türk yetkililerin ABD kamuoyuna yönelik söylemlerindeki bu "ani değişimin", Trump'ın asker çekme kararı ardından Washington'dan yükselen tepkiler nedeniyle oluştuğu görüşünde; "Trump'ın, ilgiyi hakkında süren azil soruşturmasından başka yere kaydırmak için Erdoğan'a yeşil ışık yakmış olması olası. Amacı buysa bile, çevirdiği oyun ters tepti."

Tisdall Türkiye'nin ülkesindeki Suriyelileri, oluşturulacak güvenli bölgeye yerleştirme planlarının da bazı soru işaretleri doğurduğuna dikkat çekiyor:

"İbrahim Kalın ayrıca Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesinin gönüllülük esasına göre yapılacağını iddia etti, ancak kimse bu insanlara bunu sormuş gibi görünmüyor ve yardım kuruluşları da bundan büyük şüphe duyuyor"

"ERDOĞAN BİLİNMEZLİKLERLE KARŞI KARŞIYA"

Tisdall'a göre ordularını Suriye'ye gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan şu an bazı bilinmezliklerle karşı karşıya.

"Bunlardan biri, Türkiye'nin tek başına IŞİD'le mücadeleyi yürütme ve şu an Kürtler tarafından korunan IŞİDli kamplarının kontrolünü sağlama kapasitesinin olup olmadığı. Ankara halihazırda bazı bölgelerde IŞİD'le mücadeleyi tehlikeye atmakla suçlanıyor."

"Diğer herkes gibi Erdoğan da Trump'ın bundan sonraki adımının ne olacağını bilmiyor. Rusya için de aynı şüpheler geçerli."

"Erdoğan hakkında hayal kırıklığına uğramış ve ekonomik sıkıntılardan bunalmış Türk halkının, bu masraflı ve ucu açık çatışmaya nasıl bakacağı da belirsiz. Ve eğer Birleşmiş Milletler'in tahminlerindeki gibi operasyonun insani sonuçları ağır olursa, Erdoğan biliyor ki uluslararası suçlamalara - ve muhtemel ABD ve Avrupa Birliği yaptırımlarına - maruz kalacak."

Tisdall, tüm bu nedenlerden ötürü Erdoğan'ın başta "ihtiyatlı" davranacağı tahmininde bulunuyor.

"Erdoğan ilk olarak, Suriye Milli ordusu savaşçılarını sahada kullanıp, onlara havadan destek verebilir. ABD'li yetkililer çok büyük çaplı bir işgal olmasını beklemiyor ve harekatın ilk adımlarının Suriye içinde muharebe noktaları oluşturmakla sınırlı kalabileceğini tahmin ediyor."

TIMES: TAM ÖLÇEKLİ BİR TAARRUZ TÜRK GÜÇLERİNİ SONU OLMAYAN BİR SAVAŞA ÇEKEBİLİR

Times gazetesinin Ortadoğu muhabiri Richard Spencer, konuyla ilgili analizinde, sembolik bir operasyondan fazlasının hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ünü hem de Türk ordusu için somut riskler taşıdığını yazıyor.

Spencer'ın analizinden bazı satırlar şöyle:

"İlk hedeflerin Ras el Ayn ve Tel Abyad olduğu görülüyor. Buralar tarihsel olarak Arapların yaşadığı bölgeler, yani YPG'nin doğal kontrol alanının dışında. ABD ordusu tüm sınır bölgesinden değil, bu iki kasabadan çekildi. Bu da ABD ordusunun, harekatın ilk etapta buralarda sınırlı kalmasını istediğini gösteriyor."

"Ancak Erdoğan amacının 30 km derinlik olduğunu söylüyor. Bu, iddialı bir hedef ve birçok cevapsız soruyu beraberinde getiriyor. Bu, daha çok sayıda Amerikan askerinin güneye inmesi anlamına gelebilir ve o bölgenin büyük kısmı Suriye rejiminin kontrolünde."

"Türk ordusunun teçhizat ve hava kuvvetleri bakımından çok önemli bir avantajı olsa da, Kürtler gerilla savaşında yetenekli ve araziyi tanıyor. Türk güçler, YPG'nin sürekli saldırılarına maruz kalacakları bir bataklığa kolayca çekilebilir."

Trump'ın Suriye'nin doğusunu tamamen terk etme isteğinde olduğunu hatırlatan Spencer, Erdoğan'ın bu durumda Rakka ve Deyrezzor'a kadar ilerlemeyi deneyebileceğini belirtiyor; "Bu da Türk ordusunu bölgede hâlâ etkin olan IŞİD'in saldırının hedefi haline getirebilir."

"Bu ölçekte bir operasyon, Türkiye'nin 1974'teki Kıbrıs işgalinden bu yana yaptığı en büyük ve riskli operasyon olabilir. Kıbrıs işgali onyıllardır çözülemeyen bir çatışma doğurdu ve Türkiye'nin dış dünya ile ilişkilerini çürüttü."

"Suriye'nin doğusunda yapılacak tam ölçekli bir saldırı da aynı tehditleri içeriyor. Türkiye'yi onyıllarca sürecek - ve Kıbrıs gibi durağan olmayan - bir çatışmanın içine çekebilir."