Adil Yiğit

Kobane’nin inşası için bölgeye gitmek üzere İstanbul'dan Suruç'a gelen ve basın açıklaması okurken önceden planlı bir bombalı saldırıya uğrayan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi gençlerin vahşet boyutundaki katliamı, Türkiye ve Avrupa’nın değişik şehirlerinde çeşitli gösterilerle protesto edildi.



Avrupa'nın birçok başkentinde ve Almanya'nın Frankfurt, Stuttgart, Dortmund ve Hamburg şehirlerinde yapılan gösterilerle Suruç katliamı protesto edildi.



HAMBURG'DA SURUÇ KATLİAMI PROTESTO EDİLDİ


Gösteri sırasında Dammtor semtindeki Tesdorferstr.'de bulunan Başkonsolosluk binasının tüm pancurlarının kapalı olması ve yoğun polis önlemlerinin alınması dikkat çekti. İş günü olmasına rağmen sosyal medya üzerinden haberdar olan ve etkinliğe çeşitlli pankartlarla katılan göstericiler, kanlı vahşetin sorumlusu olarak gördükleri AKP hükümeti aleyhine almanca ve türkçe sloganlar attılar.



KATLİAMDA YAŞAMINI KAYBEDENLER İÇİN SAYGI DURUŞU YAPILDI

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan gösteri, şehrin en işlek yeri Gänsemarkt meydanında yapılan ara miting sonrası Türkiye kökenli göçmenlerin yoğun olarak yaşadıkları Sternschanze semtine kadar devam etti. 



Miting ve yürüyüşte yapılan konuşmalarda katliam lanetlenirken, sorumluların 'IŞİD terör örgütünü finanse eden' AKP'li hükümet yetkilileri olduğu ifade edildi. Hamburg Demokratik Güç Birliği Platformu'nun öncülüğünde yapılan gösteride, komite adına Abidin Ertaş bir konuşma yaptı. Ertaş konuşmasında, "Suruç'ta yeni bir yaşamın inşası için yola koyulanların katledilmesi karşısında öfkemiz büyük acımız derindir. Katliam saldırısında yaşamını yitiren genç devrimcilerin yoldaşlarına ve büyük acı yaşayan ailelerine başsağlığı diliyor acılarını derinden paylaşıyoruz" dedi.



SOL PARTİ VEKİLLERİ KONUŞMA YAPTI


Hamburg eyalet parlamentosu Sol Parti eyalet milletvekili ve Meclis grubu eş başkanı Cansu Özdemir konuşmasında, "Türkiye sınır komşusu olarak demokratik bir modelle yönetilen Rojawa ve Kobani yerine, şeriatla yönetilen radikal islamcı IŞİD terör örgütüyle komşu olmak istemektedir" dedi. Konuşması 'Türkiye finanse ediyor, IŞİD bombalıyor' sloganlarıyla kesilen Özdemir, Avrupa ülklerinin de IŞİD'e yeterince müdahale etmedikleri eleştirisini dile getirdi. 

Sol Parti milletvekili Deniz Çelik ile tanınmış ceza hukuku avukatı Mahmut Erdem'in yürüyüş boyunca yaptığı etkileyici konuşması çevreden geçenler tarafından dikkatle dinlendi. Avukat Erdem SGDF'li gençlerin bölgeye silah değil, çocuklar için oyuncak götürdüklerine yer vererek katliamın gerçek sorumluların kamuoyu tarafından yakından bilindiğini aktardı.



Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüşte "Faşizme karşı omuz omuza",  ”Katil devlet hesap verecek”,”Katil IŞİD, işbirlikçi AKP”, ”Yaşasın uluslararası dayanışma”, "AKP finase ediyor, IŞİD bombalıyor" şeklinde sloganlar atıldı.