HANNOVER'DE SPD ÇOĞUNLUĞU KAYBETTİ

Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaleti Belediye Başkanlığı seçimlerinde  Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) yetmiş yıldan daha fazla iktidarda bulunduğu koltuğunu kaybetti. 

İlk turda şu an belirlenen seçim sonuçlarına göre, Yeşiller Partili Büyükşehir Belediye Başkan adayı Belit Onay ile Alman Hristiyan Demokrat Birlik Parti'nin (CDU) adayı Eckhard Scholz'un yüzde 32,2 oy oranı ile başa baş gittikleri ve seçimin ikinci tura kaldığı belirtildi. 

10 Kasım'da yapılacak ikinci tur seçimlerinde Onay'ın kazanma şansının yüksek  olduğu belirtiliyor. SPD’li Belediye Başkanı Marc Hansmann   adı  bir yolsuzluk skandalına karışması sonucu istifa etmiş ve eyalette  erken seçim kararı alınmıştı. 

Yüzde 46,5 oranında seçime katılma oranının bulunduğu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti'li  Büyükşehir Belediye Başkanı Marc Hansmann'ın aldığı oy oranı ise yüzde 23,5 civarında. Belit Onay eğer kazanırsa Almanya'daki ilk  Türkiye  kökenli Büyükşehir Belediye başkanı olacak.

EŞİT ŞARTLAR ALTINDA HERKES BARIŞ İÇİNDE YAŞAYACAK

Yeşiller Partili Büyükşehir Belediye Başkan adayı Belit Onay,  Hannover'de parti genel merkezinde yaptığı bugün yaptığı konuşmada ikinci turda seçilmesi durumunda kendisini seçen ve seçmeyen  herkesi kucaklayacağını söyledi. 

Onay ' Çok iyi seçim kampanyası yürüttük. Halk bizi tanıdı. Bundan sonra da daha fazla çalışacağız. Toplumun her kesimini kucaklayacağız. Hiçkimse aşağılanmayacak. Eşit şartlar altında herkes barış içinde yaşayacak. Tüm Hannover'liler  beni bağrına bastı' dedi. 

 KİMDİR | Belit  Onay

Belit Nejat Onay 15 Ocak 1981’de Almanya’nın Goslar şehrinde doğdu. Leibniz Üniversitesi’nde Hukuk bölümünü bitirdi. 2013’ten beri Aşağı Saksonya eyalet parlamentosunda Yeşiller Partisi bünyesinde parlamenter olarak görev yapıyor. Onay evli ve bir çocuk babası.

SÜHEYLA KAPLAN