Almanya'da Sol Parti Federal Meclis Grubu Uluslararası İlişkiler Sözcüsü ve Alman-Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanvekili Sevim Dağdelen İstanbul Sultanahmet'teki canlı bomba saldırısına yönelik çarpıcı açıklamada bulundu.


Türkiye, siyasetinin yol açtığı derin zararlarla yüzyüze
 

Sevim Dağdelen, "Erdoğan ve AKP rejimi sonunda başardılar. Suriye'deki iç savaş Türkiye'ye de ulaştı. Şiddet, siyasi çatışmaların bir aracı haline geldi. Ve Federal Hükümet de bu konuda sorumluluk taşıyor" dedi.  

Dağdelen açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

 

"Federal Hükümet, Erdoğan'ın gözüne girmeye çalışarak, Türk Hükümetine IŞİD'le ortak iş çevirmesi ve Kürtlere karşı yürüttüğü savaş için düpedüz istediği gibi hareket etme ruhsatı çıkardı. Şimdi bunun acısı çıkıyor. Türkiye bir savaş alanı haline geldi. Türkiye'ye "güvenli ülke" statüsü vermek istemek, bu gerçekler ışığında ikiyüzlülüktür. Federal Hükümet derhal, Türkiye'ye Alman silahlarının gönderilmesini engellemelidir.


Bunun dışında ayrıca Erdoğan, Mültecilerin Hukuki Durumuna İlişkin Cenevre Sözleşmesi'ni ihlal ederek, Suriyeli sığınmacıları içsavaşın devam ettiği bu ülkeye göndertmektedir. Federal Hükümet ve AB'nin sunduğu üç milyar avroluk yardımla, Türkiye'nin bu uygulamaları finanse edilmek istenmektedir. Federal Hükümet, Suriyeli sığınmacıların gelişini engellemek için Türkiye ile yaptığı bu anlaşmayı derhal iptal etmelidir. Türkiye'deki yoğun insan hakları ihlallerinin Almanya'da toplanmış olan vergilerle finanse edilmesi kabul edilemez bir durumdur.