'BAĞDADİ'YE OPERASYON TÜRKİYE'NİN SAHTEKARLIĞINI ORTAYA ÇIKARDI'

DİDİF tarafından Hamburg Bilim ve Eğitim Sendikası'nda (GEW) 'Ortadoğu'da paylaşım kavgası ve Suriye'de süren savaş' konulu düzenlenen Sol Parti Hamburg Milletvekili Deniz Çelik'in moderatörlüğünü üstlendiği sempozyuma Taştekin'in yanı sıra Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan ve DİDF Hamburg Başkanı Dilan Baran konuşmacı olarak katıldı. 

Taştekin, Suriye'de şu anda çıkmaz bir durumun olduğunu ve dengelerin 'dehşet' içinde değiştiğini ifade ederek şöyle konuştu: ' IŞİD'in kurucusu Ebubekir el Bağdadi'nin ABD operasyonu ile öldürülmesi operasyonu Türkiye'nin IŞİD konusunda sahtekarlığını ortaya çıkardı. ABD İncirlik Üssü'nü kullanmadı. Erbil hava sahasının kullanılmasıyla ABD, Türkiye İŞİD konusunda sana güvenmiyoruz demiş oldu. Türkiye sınırlarının dibinde karargahlar bulunmasına ve Türk istihbaratının her yerde olmasına rağmen, ABD Bağdadi'ye yönelik operasyonda Türkiye'ye güvenmediğini göstermiş oldu'.

YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Kobane'nin Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranmasına rağmen ABD'ye davet edilmesini, ABD'nin terörle mücadelede Kürtler'i ortak olarak görmesi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

Taştekin, Erdoğan'ın Kürtler'e saldırmasının stratejik nedenlerini ise şöyle sıraladı: '1.Erdoğan Kürtler'in bölgede özerklik statüsünü almasını istemiyor. Bölgede sadece Erdoğan'ın kişisel hırsları değil; CHP, asker, MHP gibi devletin resmi ideolojisini yürüten bir politika ile saldırı politikası egemen. 2. Erdoğan eğittiği Milli Ordu ile Suriye'de alternatif bir ordu oluşturmak istiyor. 3. Suriye'nin yeniden inşasında Türkiye'ye pay dayatmak isteniyor. 4. Yeni Osmanlıcılık hayali. Açıkça dile getirilmesi de 'yeniden diriliş' anlamında Yeni Osmanlıcılık yayılmacı politika güdülerek bölgede egemen olunmak isteniyor'.

BARIŞ PINARI OPERASYONU 'İSTİKLAL MARŞI' OLARAK SUNULUYOR 

EMEP Genel Başkanı Gürkan, Ortadoğu'da emperyalist güçler arasında rekabetin devam ettiğini belirterek 'Türkiye, bölgede yayılmacı bir politika izeyerek Esad'sız bir rejim inşa etme amacını güdüyor. Türkiye'nin bu yayılmacı politikası Kürtler'i bir tehdit olarak görmektedir. Aralarında hiçbir ideolojik farklılıklar bulunmayan ÖSO gibi güçler ile Türkiye yayılmacı politikalarından dolayı ittifak içinde girdi. Savaşın Suriye sorununu çözemeyeceği görülmelidir' dedi. 

Barış Pınarı harekatının özellikle AKP medyası tarafından adeta İstiklal Marşı gibi sunulmaya çalıştığını dile getiren Gürkan, Erdoğan'ın ülke içinde azalan desteğini artırmak için savaş planı uyguladığını ileri sürdü. 

EMEP olarak Türkiye'nin Suriye politikasını daha başından beri eleştirdiklerini hatırlatan Gürkan 'Savaş planının barışı tesis etmeyeceğine inanıyoruz. Savaş aynı zamanda halkların kardeşliğine de zarar vermektedir. Demokratik olmayan bir ülkenin bölgede demokrasiyi inşa etmesinden bahsedemeyiz' şeklinde konuştu. 

DİDF Başkanı Baran ise Suriye ve Türkiye politikasında Almanya'nın izlediği dış politikayı eleştirerek, Merkel hükümetinin savaş karşısında sessiz kaldığını söyledi. 

SÜHEYLA KAPLAN