Uluslararası Para Fonu (IMF), Venezuela’nın corona virüsü salgını mücadele için 5 milyar dolarlık kredi talebini reddetti. Söz konusu talep, Venezuela’nın 2001’den beri IMF’den ilk talebi oldu.

Venezuela ekonomisi, kısmen ABD'nin ülkenin petrol endüstrisine uyguladığı yaptırımlar nedeniyle yıllardır krizde.

Uluslararası Para Fonu (IMF) gelişmekte olan ülkelerde koronavirüs salgınının ekonomik sonuçlarını azaltmak için 50 milyar dolardan fazla acil yardım kredisi sağlanacağını duyurmuştu.

Salgınla mücadele için 2001´den bu yana ilk kez IMF´nin kapısını çalan Venezuela’nın kredi talebi reddedildi.

“TANINMA KONUSUNDA NETLİK YOK”

IMF’den yapılan açıklamada, “Ne yazık ki fon şu anda bu talebi dikkate alacak durumda değil” denildi.

IMF’in Venezuela’nın talebini red etme gerekçesine ilişkin açıklamasında, “hükümetin uluslararası toplum tarafından tanınması konusunda netlik olmaması” denildi.

BOSNA’YA 165 MİLYON EURO

Diğer yandan IMF, corona desteği kapsamında Bosna’ya 165 milyon euro kredi verdi.

IMF’in Bosna temsilcisi Andrew Jewell yaptığı açıklamada, Bosna’ya desteğin Hızlı Finansman Enstrümanı çerçevesinde verildiğini belirtti.

IMF’in 50 milyar dolar büyüklüğündeki Hızlı Finansman Enstrümanı, üye ülkelerin corona virüsünün etkileri ile başa çıkma çabalarına destek için kullanıma sunulmuştu.

İran da resmi olarak IMF’den destek talep etmişti.

VENEZUELA DIŞİŞLERİ BAKANI SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTI

Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Devlet Başkanı Nicolas Maduro, IMF'den, sağlık sistemimizin Kovid-19'la mücadele kapasitesini güçlendirmek için 5 milyar dolarlık finansman talebinde bulunmuştur" ifadelerini kullanmıştı.

Başvuruyu, hükümetin "halkı korumak için attığı başka bir adım" olarak nitelendiren Arreaza, mesajında Maduro'nun IMF İcra Direktörü Kristalina Georgieva'ya gönderdiği mektubu da paylaşmıştı.

ABD dahil 50’den fazla ülke, başkanlığını ilan eden muhalefet lideri Juan Guaido’ya destek verirken, Maduro hükümetini 1 yıldan fazla bir süredir tanımıyor.

Kovid-19'a vaka sayısının 33’e ulaştığı Venezuela’da tüm ülke karantina bölgesi ilan edilmiş ve halkın evlerinde kalması istenmişti.