‘PARLAMENTODA ALEVİLERİN A’SINI KONUŞAN TEK PARTİ HDP’DİR ‘

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, yerel seçimler öncesi AKP-MHP faşist iktidarına karşı CHP’ye ortaklık konusunda öneride bulunduklarını ancak CHP’nin yanaşmadığını söyledi.

Halkların Demokratik Kongresi Avrupa örgütü tarafından Hamburg Alevi Kültür Merkezinde düzenlenen panelde Kenanoğlu’nun yanı sıra Cizre Belediye eski Eşbaşkanı Leyla İmret Türkiye’deki  güncel gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye’de Alevilerin artık temel sorununun yaşam, güvenlik, aş ve iş sorunu olduğunu belirten Kenanoğlu ‘Aleviler olarak Diyanet İşlerinin kaldırılması, imam hatip liselerinin kapatılması gerektiğine ilişkin taleplerimizin gerisinde kaldık. İnsanların evleri işaretleniyor ve bu işaretin ne anlama geldiğini Aleviler çok iyi bilir. Şu an Türkiye’de Alevilerin yaşam, güvenlik ve iş sorunu var. Eğer Alevi iseniz, bir de Kürtseniz tehdit ediliyorsunuz ve iş bulamıyorsunuz. Askeri alanda, eğitimde, sağlıkta, her sektörde atta özel sektörde gözaltına iş bulamıyorsunuz. Bugün Türkiye’de gözaltına alınanların çoğu Kürt ve Alevi. Diğer ezilmişler gibi Aleviler de şu an Türkiye’de büyük bir yaşam mücadelesi veriyor’ dedi.

HDP DIŞINDA HİÇBİR PARTİ MECLİSTE ALEVİNİN A’SINI SÖZ EDEMİYOR

Türkiye’de Kürt sorunu çözülmeden demokrasi sorunun çözülemeyeceğine inandığını vurgulayan Kenanoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘ Türkiye’de Kürt sorunu çözülmeden ne havalimanlarında hayatlarını kaybeden işçilerin haklarını ne Alevilerin ne de emekçilerin sorunlarını çözebilirsiniz. Parlamentoda Alevilerin A’sını ağzına alan tek parti HDP’dir. HDP en  onurlu politika izleyen bir partidir. Eğer HDP’nin başına gelen başka bir partinin başına gelseydi kapısından geçen bir kul olmazdı. HDP bedel ödeyerek siyaset yapıyor’.

ALEVİLERİN TALEPLERİNE SAHİP ÇIKTIĞI İÇİN HDP’DEN ADAY OLDUM

Kenanoğlu Alevilerin taleplerine çıkan tek partinin HDP olduğuna inandığı için HDP’den milletvekili olduğunu belirterek şöyle konuştu: ‘ CHP Diyanet’i kapatmaya yanaşmıyor, imam hatipleri kapatmaya yanaşmıyor. CHP’den Alevi milletvekili olan biri koltuk için bütün değerleri bertaraf ediyor. Alevilerin taleplerine oysa bugün sadece HDP sahip çıkmaktadır. Alevilerin bir kısmı ne yazık ki devletin istediği asimile politikaları sayesinde Kürt düşmanlığı ile  beslenmektedir. 1945’li yıllardan bugüne olan süreç değerlendirildiğinde Aleviler’in de elbette koşa koşa HDP’ye oy vermelerini beklemeyin. Bu bir siyasi süreçtir. Devlet sistemin istediği bir muhalefet tarzında Alevileri sadece CHP içinde görmek istiyor. ‘

CHP SOSYAL DEMOKRAT PARTİ DAHİ OLAMIYOR

CHP’ye yerel seçimler öncesi özellikle yerel yönetimlerde AKP-MHP ittifakına karşı ortaklık önerisinde bulunduklarını ancak CHP’nin buna yanaşmadığına işaret eden Kenanoğlu ‘CHP bırakın sosyalist parti olmayı, sosyal demokrat bir parti olsun yeter. Ancak sosyal demokrat da olamıyor. Türkiye’de Alevi toplumunun siyasallaşmadığı sürece bağımsız bir Alevi bakışı yaratılamaz’ dedi.

AKP İLE HDP İTTİFAKI BİTMİŞTİR, BU NETTİR

Kenanoğlu bir gazetecinin bazı yayın organlarında yerel seçimler öncesi HDP’nin AKP ile gizli görüşmeler yaptığı şeklindeki sorusuna şu şekilde yanıt verdi: ‘ Biz her zaman şunu söylüyoruz. Kürt sorunun çözümü için tarafların masaya yeniden oturması gerekir. Kürt sorunu müzakere ile çözülür. Ancak bugünkü AKP ile bazı yandaş basına yansıdığı gibi herhangi bir ittifak sözkonusu değilir. Bu geçmiştir, bitmiştir, nettir. Bizim hiçbir şekilde HDP ile masaya oturmamız mümkün değilir. Sosyalist bileşenler de böyle bakıyor. ‘

HİTLER REJİMİ DE ÖNCE KADINLARI HEDEF ALDI

Leyla İmret de AKP faşizmiyle önce kadınların hedef alındığını belirterek ‘ AKP iktidarı ırkçı, milliyetçi bir nesil yetiştirmek istiyor. Kadınların kaç çocuk yapması gerektiğine kadar iktidar tarafından belirleniyor. Hitler döneminde de bu böyleydi. Türkiye’de de şu an cinsiyet, dil, din, kültür ve ırk üzerinden siyaset yapılıyor. Nerde kadın iradesi varsa, orası  abluka altına alınmaya çalışıyor’ dedi.

KENDİ TOPRAKLARIMIZDA YAŞAYACAK GÜNLER YAKINDADIR

Türkiye’de yaşanan bütün olumsuz gelişmelere rağmen örgütlü bir toplumun olduğunu ve bu örgütlü yapının gelecek için umut verdiğini de sözlerine ekleyen İmret ‘ Örgütlü toplum sürgün yaşayan bizlere umut veriyor. İktidara biat etmeyeceğiz. Savaşların karşısında dimdik duran bir halk var. Faşizmi yine bu halk yenecek. Kendi topraklarımızda yaşayacak günler yakındadır’ şeklinde konuştu.

Süheyla Kaplan